Calviño va utilitzar un document sense novetats per mirar de controlar la reforma laboral

Una compilació de tot allò negociat per Treball, sindicats i empresaris en els últims mesos va provocar la intervenció d’Economia

Malestar en altres ministeris amb Díaz per dialogar sobre matèries que van més enllà de l’ocupació

Calviño va utilitzar un document sense novetats per mirar de controlar la reforma laboral

DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Rafa Bernardo

El motiu de l’enfrontament entre Economia i Treball, entre Nadia Calviño i Yolanda Díaz, pel control de la fase final de la reforma laboral ha sigut un document que conté més aviat poques novetats, almenys per al qui hagi seguit amb atenció les negociacions sobre el mercat de treball: es tracta d’una recopilació de tot allò parlat en els últims cinc mesos de diàleg entre els representants del ministeri de Díaz i els de CCOO, UGT, CEOE i Cepyme. El text, de 29 pàgines, i al qual ha tingut accés ‘El Periódico de España’, va ser remès als agents socials el 14 d’octubre passat, i és bàsicament una fusió de dos documents que ja s’havien fet arribar als negociadors: un del 14 de juliol, amb tot allò dialogat abans de la pausa d’estiu, i un altre de l’11 d’octubre, amb allò negociat en matèria de temporalitat i formació a la tornada de les vacances.

Potser el més important d’aquest text és que reuneix, en una única compilació, l’última versió del que Treball proposa als interlocutors socials: entre altres coses, la reducció de la temporalitat en les empreses al 15%, el nou model de contractes formatius, la prioritat aplicadora del conveni d’empresa sobre el de sector en matèries com jornada o salari, la vigència dels convenis una vegada caducats si no tenen èxit les negociacions per pactar-ne un de nou, o les regles perquè les subcontractes hagin de regir-se pel conveni del sector en el qual operen. És per tant un paper que evidencia que la negociació està arribant al final, a l’últim repàs de posicions abans d’intentar aterrar un text compartit.

Alerta de la resta de ministeris

Segons diferents fonts del Govern i dels agents socials, aquesta sensació de final de la negociació és la que ha desencadenat la crisi al si de l’Executiu per veure qui remata aquesta reforma crucial. Aquestes fonts expliquen que dijous passat a la nit la vice presidència primera, que dirigeix Calviño, va enviar un correu electrònic a la resta de departaments econòmics (inclòs Treball) en què s’incorporava el document recopilatori elaborat per l’equip de Díaz, i s’instava els altres ministeris a fer les seves aportacions. Aquesta comunicació va ser interpretada per Díaz com un intent de Calviño d’aconseguir el control de la reforma, que fins ara havia pilotat ella, i va propiciar la petició de convocatòria de la taula de seguiment del Govern de coalició per possibles «ingerències», i el posicionament del president Sánchez a favor de la vice presidenta primera.

L’enfrontament entre vicepresidències per la reforma laboral està revelant, en tot cas, un problema que va més enllà de Calviño i Díaz: Fonts del Govern assenyalen que hi ha més ministeris molestos amb Treball, perquè el document recopilatori aborda matèries que són compartides amb altres departaments i aquests asseguren no haver sigut consultats. És el cas, per exemple, del nou model d’erto (que afectaria Seguretat Social, Hisenda i Economia) o la revisió dels contractes formatius (que tenen molt a veure amb Educació). Des dels agents socials confirmen aquesta incomunicació entre les diferents parts del Govern i apunten que passa en totes direccions, perquè asseguren que, en alguna ocasió, han remès a Treball documents amb reformes que incumbien a aquest departament però que no havien arribat pel conducte oficial interministerial.

Taula de seguiment

Notícies relacionades

Hores abans de la reunió de la taula de seguiment de l’acord de Govern, Yolanda Díaz ha enviat un missatge al Govern en què demana que s’«aclareixi» sobre la reforma laboral, en clara referència a Calviño. «Hi ha una part del Govern que continua discutint en el dia d’avui els continguts. No va de qui lidera, va de què farem en la principal reforma del mercat de treball del nostre país», ha assenyalat abans d’assistir a la sessió inaugural d’una jornada diàleg sobre l’envelliment a Santiago de Compostel·la.

En aquestes mateixes declaracions, Díaz no ha volgut entrar en detalls del que pot passar en la reunió de l’Executiu de coalició, sol·licitada per Unides Podem divendres i que se celebrarà dilluns a la tarda: «El que espero de la taula és treball seriós i rigorós; deixem treballar els negociadors. La reforma laboral és una raó de fons del programa de Govern; el moment és delicat, per això es reuneix la comissió de seguiment».

Sense Economia: Treball només convoca patronals i sindicats a la taula de reforma laboral