Anunci del Govern

La llei de Vivenda s’aprova dimarts i causa incertesa al sector immobiliari

El principal temor és que baixi la inversió com a conseqüència de l’obligatorietat de reservar el 30% de les promocions per a vivendes de protecció oficial

La llei de Vivenda s’aprova dimarts i causa incertesa al sector immobiliari

Ferran Nadeu

5
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’aprovació aquest dimarts al Consell de Ministres del nou projecte de llei de Vivenda, confirmat aquest diumenge pel president del Govern, Pedro Sánchez, causa incerteses al sector immobiliari. Les angoixes dels professionals de la venda de vivendes s’arrosseguen des de fa setmanes i s’han mostrat principalment a través de col·legis professionals i associacions de l’àmbit. La idea generalitzada és que l’obligació anunciada de destinar el 30% de les promocions a vivenda protegida paralitzarà projectes i inversions. El canvi legal s’emmarca en un escut social global davant la crisi i se suma a una situació d’increment dels costos de construcció i problemes per al compliment de terminis per la falta de matèria primera.

El projecte de la llei haurà de passar després el tràmit parlamentari. Tot i que el text final encara no s’ha divulgat, l’anunci de diverses mesures causa intranquil·litat en sectors afectats. El text final es desconeix, tot i que diferents veus del Govern de coalició han anat avançant algunes mesures que inquieten el sector immobiliari. Els punts principals de la nova llei són la definició de grans propietaris als amos de 10 o més vivendes, la reserva del 30% de les promocions per a Vivendes de Protecció Oficial (VPO), un recàrrec de fins al 150% en l’IBI per a vivendes buides o la limitació dels preus del lloguer a les zones tensades.

Protecció oficial

Sobre l’assumpte de la vivenda de protecció oficial, el secretari general de l’Associació Promotors Immobiliaris de Madrid (Asprima), Daniel Cuervo, va assegurar a l’agència Europa Press que prefereix ser «caut», ja que amb les dades que s’han difós fins ara «és massa aviat per fer una anàlisi». Tot i així, reconeix que hi ha interès per «conèixer el detall del text» per veure com concorda amb la normativa urbanística. Si aquesta decisió de destinar el 30% de les noves promocions a la VPO es manté, Cuervo estima que «afectaria la viabilitat dels projectes». «Serà molt difícil iniciar i comercialitzar un projecte immobiliari amb aquesta mesura, perquè econòmicament pateix una càrrega important el 70% de les vivendes que no estiguin afectades, hauria de sobrecarregar-se la part de VPO i s’incrementarien els preus».

En termes similars es pronuncia el director executiu de la consultora immobiliària Colliers, Mikel Echavarren, que estima que aquesta mesura «afectaria la posada en marxa de nous projectes», pel seu impacte tant en el valor del terra com amb «tot el valor de la promoció, per l’enorme dificultat de compaginar un 70% de vivenda lliure amb un 30% de vivenda protegida». El secretari general d’Asprima també admet que aquesta normativa els afectaria en «gran mesura», ja que moltes promocions es paralitzarien, i seria «bastant tràgic», tant per a la construcció com per a l’activitat econòmica i l’ocupació.

Un apunt similar al del director nacional de Residencial i Terra de la consultora immobiliària CBRE, Samuel Población, que no descarta una retracció de la inversió estrangera en l’immobiliari espanyol per la «inseguretat» que poden generar aquestes mesures. «Pot afectar plans de negoci a diversos anys on els inversors no veuen amb bons ulls que canviïn les regles del joc a meitat del partit», assenyala Población en un comunicat. Aquesta cessió del 30% de totes les promocions per a VPO contempla, a més, que la meitat d’aquest percentatge es destini a lloguer social. Aquesta mesura genera, de nou, interrogants al sector immobiliari, sobretot pel que fa a les promocions de luxe o a les ubicades en barris i zones residencials amb rendes per càpita més elevades. «Creiem que aquesta mesura impossibilitarà la construcció d’un gran nombre de noves promocions. En el cas concret de les promocions de luxe, la incidència de la mesura serà encara més gran, ja que les característiques del producte, les necessitats dels futurs compradors i els perfils de clients del segment luxe i de la vivenda social resulten difícilment compaginables», recalca el director executiu de Colliers en resposta a Europa Press.

Incentius en l’IRPF

El projecte de la llei de Vivenda també planteja oferir incentius fiscals en l’IRPF als petits propietaris que congelin o abaixin el preu del lloguer a l’inquilí a l’hora de renovar el contracte d’arrendament, incentius que poden arribar fins al 90%. Així mateix, el text contempla reduir en més de la meitat les bonificacions fiscals en l’Impost sobre Societats que perceben les denominades Entitats de Lloguer de Vivenda, que passaran del 85% actual al 40% que estipula la nova normativa.

Protecció per als més vulnerables

Des de l’anunci de l’acord sobre la llei de Vivenda, a principis de mes, el Govern ha defensat que està dirigida als col·lectius més vulnerables. Els joves són un dels grups que més dificultats troben per emancipar-se i accedir a una vivenda i a ells anirà dirigit el bo social. Juntament amb aquesta llei, els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) 2022 contemplen una partida de 200 milions d’euros per al Pla Bo Lloguer Jove. L’ajuda, de 250 euros al mes durant dos anys, està destinada a persones d’entre 18 i 35 anys. Els sol·licitants han d’acreditar rendes de treball i uns ingressos anuals inferiors a tres vegades l’Indicador Públic de Renda d’Efectes Múltiples (Iprem). La lletra petita d’aquest bo, amb les condicions per sol·licitar-lo, es coneixeran la setmana vinent, tot i que ja ha generat dubtes, fins i tot dins del Govern. La ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, va reconèixer a principis de mes que aquesta mesura podia tenir l’efecte contrari si no es regulaven els preus, ja que el propietari podria apujar la renda, comptant ja amb aquesta ajuda per a l’inquilí. Una opinió compartida per altres grups parlamentaris i pel mateix sector immobiliari.

Llei de recolzament a l’acord pressupostari

Notícies relacionades

L’acord sobre la llei de Vivenda es va forjar a principis de mes, com a últim escull perquè els socis del Govern de coalició, el PSOE i Unides Podem (UP) poguessin tirar endavant els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) 2022. La formació morada demanava des de fa temps una mesura per regular el preu dels lloguers que els socialistes esquivaven. Els de Pedro Sánchez van acabar accedint, tot i que l’Executiu ja ha garantit que la futura normativa garantirà les competències autonòmiques i locals. Això significa que quedarà en mans de cada comunitat autònoma l’aplicació del control de preus a les zones tensades que contempla la llei i dependrà d’elles i dels ajuntaments decidir si apliquen els mecanismes per limitar els preus dels lloguers.

Oposició

El Partit Popular ja ha expressat la seva oposició a aplicar aquesta mesura en les comunitats autònomes que presideix. El líder del partit, Pablo Casado, ha manifestat també la seva intenció de portar la normativa davant el Tribunal Constitucional. Des del Govern insisteixen a respectar les competències autonòmiques, però adverteixen els populars que hauran de respondre a la ciutadania si es neguen a posar límit als preus de la vivenda.