Propostes

La patronal reclama la vacunació obligatòria dels treballadors

Foment proposa que «prevalguin l’interès general i la seguretat sanitària» i la CEOE s’afegeix a la iniciativa

La patronal reclama la vacunació obligatòria dels treballadors
2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Foment del Treball reclama al Govern central que explori la possibilitat d’establir la vacunació obligatòria dels treballadors contra el coronavirus. «El progressiu retorn a la presencialitat dels treballadors als centres de treball i l’aclaparadora evidència sobre la seguretat i efectivitat de les vacunes assenyalen el camí sobre l’oportunitat de normalitzar l’obligatorietat de les vacunes a tots els ciutadans que vulguin recuperar els hàbits de la vida quotidiana anterior a la crisi sanitària», afirma l’organització.

La CEOE s’ha afegit a la iniciativa de la patronal catalana i la farà arribar a l’Executiu. «Es tracta que prevalguin l’interès general i la seguretat sanitària», assegura l’organització presidida per Josep Sánchez Llibre. Segons el parer d’aquesta entitat, «hi ha prou disposicions legals que fonamentarien una decisió del Ministeri de Sanitat en aquest sentit. És qüestió de voluntat política establir l’obligatorietat de la vacuna».

Països com Itàlia i els EUA exigeixen la vacunació obligatòria de tots els treballadors. En altres territoris, com França, Austràlia, Anglaterra i Gal·les s’han imposat mesures d’aquest tipus, però dirigides al personal sanitari.

Sense dificultat

Tot i que no hi ha una norma que permeti una mesura d’aquest tipus de manera explícita, «no hi hauria cap dificultat perquè, excepcionalment, l’interès general relatiu a la salut pública prevalgués sobre el particular», sentencien des de Foment. En aquest sentit, esmenten l’article 42 de la Constitució segons el qual «correspon als poders públics organitzar i tutelar la salut pública a través de mesures preventives i de les prestacions i serveis necessaris [...]». També fan referència la llei 31/1995, de 8 de novembre, de prevenció de riscos laborals, «que regula les excepcions respecte a la voluntarietat dels treballadors».

Segons el parer de la patronal, malgrat que cal preservar els drets particulars, els governs «tenen el dret» d’imposar aquest tipus de mesures «per salvaguardar la salut del conjunt de la societat». Les organitzacions empresarials recorden que s’han posat 6,24 bilions de dosis arreu del món, que «evidencien la seguretat i efectivitat de les vacunes».

Notícies relacionades

Des de Foment destaquen que la vacunació «és una obligació moral de cara als altres que s’hauria d’aconseguir amb el convenciment, la informació i l’evidència, però, per si això fos insuficient, el Govern tindria l’obligació d’imposar-la per salvaguardar l’interès general». Foment entén que si s’han imposat mesures obligatòries com l’ús de mascaretes als centres de treball, «per coherència amb els mateixos principis de protecció i seguretat, si disposem gràcies a la ciència d’una mesura preventiva de primer ordre, com és la vacuna, i molt més eficaç que d’altres, els empresaris haurien de tenir l’oportunitat de poder exigir la vacunació dels seus treballadors en els casos en què puguin constituir un perill per al mateix treballador, la resta del personal i, en general, per al conjunt de les persones relacionades amb l’empresa».

L’organització recorda que les empreses com ara restaurants, cines, organitzadors d’esdeveniments extraordinaris, aerolínies i hotels «poden contribuir a la immunització general exigint proves d’inoculació als que vulguin utilitzar els seus serveis, intentant alhora generar confiança i seguretat als seus clients».