Aquest dilluns

El preu de l’electricitat es manté per sota dels 200 euros

El megawatt-hora costarà 184,48 euros, un 5% més que aquest diumenge i un 1,26% menys que fa una setmana

El preu de l’electricitat es manté per sota dels 200 euros

Unsplash

1
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El preu mitjà diari de l’electricitat al mercat majorista es manté en els mateixos nivells que aquest cap de setmana per sota dels 200 euros el megawatt-hora, després d’una setmana per sobre d’aquesta cota. Aquest dilluns, el megawatt-hora costarà 184,48 euros, segons l’operador del mercat (OMIE), un 5% més que aquest diumenge i un 1,26% menys que fa una setmana.

Dilluns és vigília de dia festiu (12 d’octubre), per la qual cosa una lleugera reducció de la demanda podria explicar aquesta ‘moderació’ dels preus, tot i que respecte a fa un any, el preu de l’electricitat es multiplica gairebé per sis. Per franges horàries, el preu més alt es donarà entre les 20.00 i les 21.00 hores, quan arribarà als 241,27 euros el megawatt-hora, mentre que el més baix es registrarà entre les 02.00 hores i les 03.00 hores, amb 125,01 euros.

Notícies relacionades

El preu de l’electricitat continua disparat per l’encariment internacional del gas i l’increment del preu dels drets d’emissió del diòxid de carboni (CO2). Els alts preus afecten tot Europa, però la incidència a Espanya és tan polèmica per la relació directa entre aquesta cotització i la tarifa regulada (PVPC), que afecta 10,7 milions d’usuaris. Per als altres 17 milions d’usuaris que contracten el seu subministrament al mercat lliure el preu majorista serveix com a referència a llarg termini. 

Per contenir de manera temporal l’impacte d’aquestes pujades a la factura dels consumidors acollits al PVPC, l’Executiu va aprovar a mitjans de setembre un pla de xoc que rebaixa els impostos (IVA al 10%, impost especial de l’electricitat al 0,5% i suspendre l’impost sobre la generació elèctrica) i minorar alguns ingressos extraordinaris de les elèctriques. Però preus per sobre dels 200 euros de la setmana passada fan presagiar que aquestes mesures seran insuficients si no hi ha vent. La vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, es reunirà amb els màxims responsables d’Iberdrola, Endesa i Naturgy per abordar aquesta espiral alcista, i no es descarta una revisió d’aquestes mesures.