Energia

El preu de l’electricitat es modera però marca el diumenge més car de la història

El preu majorista (175,64 euros el megawatt-hora) descendeix un 22%, però supera en 15 euros el màxim registrat en un diumenge

El preu de l’electricitat es modera però marca el diumenge més car de la història

Ferran Nadeu

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Després del dissabte més car de la història, el diumenge no podia ser menys. Nou rècord en una jornada en què el preu de l’electricitat al mercat majorista descendeix un 22% fins als 175,64 euros el megawatt-hora, segons les dades de l’Operador del Mercat Ibèric de l’Energia (OMIE). El preu màxim registrat en diumenge va ser el 26 de setembre, quan l’electricitat va superar els 160 euros per primera vegada en la història.

Es tracta del preu mitjà més baix des de dilluns passat, dia que va començar una setmana en què s’ha tornat a registrar un nou màxim històric en un dia feiner, aquesta vegada de 288,53 euros dijous, i també dissabte, amb 226,21 euros. Així, el preu descendeix per primera vegada en els últims set dies de la cota dels 200 euros, però es manté en xifres mai vistes en anys previs, al multiplicar per cinc els números de fa un any.

El cap de setmana en general i diumenge en particular el preu de la llum al mercat majorista sol ser més barat que la resta dels dies, pel descens de la demanda per l’aturada del consum. Per franges horàries, els preus en la jornada d’aquest diumenge oscil·laran entre els 135,07 euros que es pagaran entre les 11.00 i les 12.00, i els 251,60 euros que costarà entre les 20.00 i les 21.00 hores.

L’encariment internacional del gas i l’increment del preu dels drets d’emissió del diòxid de carboni (CO2) estan impulsant els preus de l’electricitat a tots els països d’Europa. Però la incidència a Espanya és més gran per la relació directa entre aquesta cotització i la tarifa regulada (PVPC), que afecta 10,7 milions d’usuaris, el 40% dels consumidors totals. No obstant, el preu majorista serveix també de referència per als altres 17 milions que contracten el seu subministrament al mercat lliure.

Notícies relacionades

En altres països la tarifa regulada té un preu fix, de manera que els consumidors paguen sempre el mateix. El Govern espanyol ha obert una consulta pública per mirar de posar sobre la taula una possibilitat similar, davant l’evolució dels preus i la previsió que les volatilitats es mantinguin durant mesos.

L’Executiu va aprovar a mitjans de setembre un pla de xoc per contenir de manera temporal l’impacte d’aquestes pujades a la factura dels consumidors, al rebaixar els impostos (IVA al 10%, impost especial de l’electricitat al 0,5% i suspendre l’impost sobre la generació elèctrica) i minorar alguns ingressos extraordinaris de les elèctriques. Però els primers dies d’octubre fan presagiar que aquestes mesures seran insuficients davant l’escalada dels preus de les matèries primeres energètiques. La vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, es reunirà amb els màxims responsables d’Iberdrola, Endesa i Naturgy per abordar aquesta espiral alcista, i no es descarta una revisió d’aquestes mesures.