Turisme
La facturació de les agències de viatges està encara un 50% per sota dels nivells del 2019
La falta de turistes internacionals i les reticències a viatjar a l’estranger castiguen la reactivació

Ofertes 8 Diferents dones miren l’aparador d’una agència de viatges, a Madrid. /
La progressiva recuperació del sector turístic a Espanya està deixant de banda les agències de viatges. Un estudi presentat aquest dijous en el marc del Fòrum ACAVE XXI constata que la facturació de les empreses del sector està encara un 50% per sota dels nivells del 2019, tot i que aquest estiu les vendes van ser un 10% superiors a les de l’estiu de l’any passat. Les restriccions a la mobilitat internacional, les pors davant un possible rebrot de la pandèmia i la creixent desintermediació del sector està posant a prova unes empreses en procés de transformació i necessitat de reinvenció. Per Martí Sarrate, president de la patronal d’agències de viatges ACAVE, la situació actual és «preocupant» davant les dificultats de recuperació del sector turístic en un context de pandèmia internacional, per això és imperiosa l’arribada d’ajudes. Segons Sarrate, un 20% de les agències han tancat, tot i que moltes estan treballant de manera telemàtica. «S’han perdut el 14% dels llocs de treball, uns 9.000 llocs de treball, i el 56% dels treballadors estan en erto», ha dit Sarrate. No s’espera una recuperació del sector i de l’ocupació fins el 2024, però transformat amb firmes més digitalitzades.
El president de la patronal ha confiat en l’activitat dels ponts, especialment del del desembre. També ha opinat que l’Imserso, un element de reactivació clar per a les agències, és «com una pel·lícula de suspens», davant una situació de «desinformació» que no s’entén al sector, més necessitat que mai de mesures de reactivació. Actualment es descarta que no es posin en marxa fins el 2022.
Gairebé un 70% de les agències de viatge de la patronal ACAVE han experimentat una lleugera recuperació de la seva facturació respecte de l’estiu de l’any passat (que xifren en un 10%), però tots els enquestats coincideixen a assenyalar que aquestes xifres són insuficients per assegurar la viabilitat. Un 75% creuen que només creixerà un 10% al final de l’exercici respecte del conjunt del 2020. Preguntats sobre la comparativa respecte de l’estiu anterior a la pandèmia, gairebé un 80% van coincidir a assenyalar que la seva facturació actual està més d’un 50% per sota respecte a la temporada estival del 2019.
Segons les dades recopilades per ACAVE, les causes que estan aguditzant els problemes de les agències de viatge a Espanya són principalment l’absència de turistes internacionals. Les agències de viatge receptives calculen que el nivell de turistes està més d’un 90% per sota dels que hi havia abans de la pandèmia.
Un altre element que destaquen les agències de viatge com a fre a la recuperació ha sigut el tancament de molts mercats internacionals a la visita de turistes espanyols i de la resta Europa. Com a conseqüència d’aquesta situació, s’està percebent una clara por o prudència manifesta a l’hora de viatjar. Els professionals diuen que encara hi ha un excés de tràmits per viatjar, tot i que valoren la posada en marxa del passaport sanitari.
Un factor que està complicant l’activitat de les agències de viatge és que els turistes tendeixen a retardar les decisions de reservar tant transports com estades. Més d’un 62% de les agències enquestades afirmen que els seus clients han reservat amb una antelació màxima d’un mes, mentre que un 34% dels enquestats han registrat majoritàriament reserves en terminis inferiors a 15 dies. Algunes agències assenyalen que aquest any va tornar a passar el fenomen de cancel·lacions en bloc de turoperadors després d’anunciar-se el tancament de fronteres a Espanya d’alguns mercats emissors clau, particularment el Regne Unit, o les recomanacions oficials de no viatjar a Espanya de mercats com l’alemany o l’italià.
Assegurances
La incertesa ha impulsat la venda d’assegurances de cancel·lació, un dels tradicionals cavalls de batalla de les agències de viatges. En aquest sentit, gairebé un 80% de les agències consultades confirmen que han registrat un increment molt notable de contractació d’assegurances dels seus clients aquest estiu. No obstant, pocs han sigut els que han fet ús d’aquesta assegurança: un 46% de les agències no han registrat cap cas i un 29% d’agències han registrat menys d’un 10% d’utilitzacions de l’assegurança de cancel·lació.
Destinacions nacionals
Les agències emissores han assenyalat que la tipologia de destinacions nacionals més demanades aquest estiu pels espanyols van ser principalment les illes Balears i costes mediterrànies, seguit de les illes Canàries, i en tercer lloc les destinacions de turisme rural i natura. Concretament, per comunitats autònomes, les més visitades pels espanyols que van organitzar les vacances amb agències de viatges van ser –per aquest ordre– les Balears, les Canàries, Andalusia, Catalunya, Cantàbria i Astúries.
Destinacions internacionals
Quant a la tipologia de destinacions internacionals més demanades aquest estiu pels espanyols, les agències emissores assenyalen les següents: Costes i illes del Mediterrani (no espanyoles), capitals europees, i també l’Àfrica i safaris.
Origen de les reserves internacionals
Les agències receptives coincideixen a assenyalar que el país que més reserves ha efectuat al mercat espanyol ha sigut França, principalment per la bona connectivitat i la possibilitat d’accedir-hi amb vehicle propi. A continuació, trobem per aquest ordre Alemanya, Benelux, i països de l’Est com Polònia o Hongria.
Destinacions més habituals
Notícies relacionadesLa tipologia de destinacions nacionals més demandaes aquest estiu pels turistes estrangers van ser majoritàriament les costes mediterrànies i Balears, i, per aquest ordre, les següents comunitats autònomes: Catalunya, Balears, Andalusia i el País Valencià. Segons un 60% dels enquestats, el més determinant per part dels turistes estrangers a l’hora de triar una destinació espanyola han sigut factors com la seguretat i confiança en l’aplicació de mesures sanitàries i la flexibilitat en les condicions de cancel·lació. Per la seva banda, un 30% de les agències enquestades consideren que el factor determinant per als turistes estrangers han sigut les recomanacions oficials del seu país, mentre que amb prou feines un 10% dels enquestats van considerar que el preu va ser el factor clau de la decisió de compra.
L’Associació Corporativa d’Agències de Viatges Especialitzades (ACAVE) és la patronal d’agències de viatges d’àmbit estatal amb seu a Catalunya. És l’associació més representativa d’Espanya, amb aproximadament 450 associats i al voltant de 1.000 punts de venda a tot Espanya. Formen part de l’associació agències de les diferents tipologies: emissores vacacionals i corporatives, turoperadors, receptives de costa i de ciutat, agències ‘online’ i de creuers.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Sessió de control Illa esquiva l’«ordinalitat» però garanteix que complirà «tot el pactat» amb ERC sobre el finançament català
- Avenç científic La recerca d’un tractament per a una nena amb un càncer agressiu obre una bretxa d’esperança davant una malaltia minoritària
- FUTBOL El Reial Madrid supera els 200 milions en fitxatges de classe mitjana i encara li falta un galàctic al migcamp
- Infraestructures La Zona Franca invertirà 40 milions en la seu de Salut Pública de BCN
- Transports El Govern facilita la venda de Talgo a Sidenor amb l’entrada de la SEPI