Moviments empresarials

IFM descartarà l’opa a Naturgy si no arriba al 17%

La Caixa eleva al 26,305% la seva participació en la companyia energètica

IFM descartarà l’opa a Naturgy si no arriba al 17%

David Castro

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

IFM, que aspira a aconseguir el 22,69% de Naturgy, descartarà l’oferta pública de compra (opa) si no arriba almenys al 17% del capital, tal com va anunciar al llançar l’operació. Així ho assegura el màxim responsable del fons australià a Espanya, Jaime Siles, que rebutja altres opcions que s’han estudiat, com arribar almenys al 10%, un llindar mínim que va imposar la banca.

Siles continua defensant l’operació, després de la pugna amb el consell de l’energètica i el principal accionista, Criteria, la societat de participades de La Caixa a compte d’una possible suspensió del dividend. Criteria, a més, segueix augmentat la seva participació en Naturgy, que arriba al 26,305% després de superar la setmana passada la barrera del 26%, segons les dades que s’han donat a conèixer avui per la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

A mesura que el hòlding de La Caixa incrementa la seva quota en el capital es complica l’opa per a IFM, si bé Siles assegura que les «sensacions són molt bones» pel que fa al període d’acceptació de l’opa, que finalitza el 8 d’octubre. Un dels principals esforços del fons australià és captar el màxim dels 70.000 petits accionistes amb què compta Naturgy.

Al seu torn assegura que no existeix cap pacte amb els fons GIP i CVC (aliat amb la família March) per controlar la companyia. Els dos fons van anunciar que no vendrien en l’opa. Mitjans financers van afirmar que hi havia la possibilitat d’una aliança dels fons, però Siles afirma que aquesta no és la seva vocació i que a més ho dificultarien les condicions imposades pel Govern central a l’operació a principis d’agost.

Preu i termini

Diumenge va finalitzar el termini per modificar el preu de l’opa (22,07 euros per acció) i no s’ha fet, i aquest dimarts acaba el període per ampliar el termini d’acceptació i IFM, que acaba divendres i IFM «no té la intenció d’allargar-lo», afirma el seu representant a Espanya. Segons Siles, tot això demostra que l’operació va pel bon camí.

Notícies relacionades

Sense voler entrar en polèmiques, Siles afirma que els «sorprèn» que el consell de Naturgy rebutgés l’opa malgrat admetre que el preu és «raonable» en el context actual. Quant al dividend, afirma que la mateixa companyia va admetre que, atesa la retallada de retribucions aprovada pel Govern per al sector, el pla estratègic de l’energètica s’haurà de revisar, fet que inclou la remuneració al seus accionistes. «Donem suport al pla estratègic», sentencia Siles, que afegeix que IFM «pot viure molt temps sense dividend». Una altra cosa és Criteria, que amb la retribució per acció de la companyia energètica alimenta l’Obra Social.

El màxim representant d’IFM afirma que s’estan complint les pressions que tenia, que van d’«un comportament professional» per part del consell de Naturgy al finançament de l’opa, a la qual es va afegir CaixaBank, amb uns 450 milions.