Serveis públics

Hisenda destinarà 3.521 milions al nou conveni amb Muface

Unides Podem, el soci de Govern, qüestiona l’extensió dels concerts amb entitats asseguradores

Hisenda destinarà 3.521 milions al nou conveni amb Muface

EUROPA PRESS / MARTA JARA

3
Es llegeix en minuts

El Ministeri d’Hisenda autoritzarà un import de 3.521,7 milions d’euros per al nou conveni de la Mutualitat General de Funcionaris de l’Estat (Muface) de cara al període comprès entre 2022 i 2024, amb el qual es desplega prestació sanitària a funcionaris de l’Administració General de l’Estat al marge del sistema públic de salut.

Una mesura que ha generat observacions crítiques per part del Ministeri de Drets Socials, que dirigeix Ione Belarra, al qüestionar l’extensió dels concerts amb entitats asseguradores i l’augment de les primes que reben, i incidir que l’acord de coalició planifica l’evolució d’un sistema d’atenció plenament públic.

La previsió és que el Consell de Ministres aprovi en la sessió d’aquest dimarts l’autorització per al nou conveni del Muface, una vegada que ja ha passat per la Comissió General de secretaris d’Estat i sotssecretaris, segons han destacat a Europa Press fonts governamentals

La proposta que sotmetrà el Ministeri d’Hisenda contempla aquesta quantia perquè la Muface, la Mutualitat General Judicial (Mugeju) i l’Institut Social de les Forces Armades (ISFAS) celebrin concerts amb companyies d’assegurances per donar cobertura sanitària en centres privats als funcionaris.

Per la seva part, el Ministeri de Drets Socials que lidera Ione Belarra ha traslladat al Departament d’Hisenda unes observacions crítiques, tant a l’extensió en el temps d’aquest model mutualista com a l’augment de l’import per als concerts. La partida de 3.521 milions suposa un increment en les primes que rebran les companyies d’assegurances entre el 8 i el 10%

Específicament, segons la documentació a què ha tingut accés Europa Press, s’estipula un augment del 8% per a l’any que ve, que s’elevarà al 8,75% el 2023 i un 10% el tercer any (2024) amb relació a la prima de l’exercici 2020-2021. Increments que són justificats per l’augment del nombre de mutualistes, a l’envelliment del col·lectiu i la inclusió de noves prestacions comunes al Sistema Nacional de Salut (SNS).

No obstant, el Ministeri que dirigeix Unides Podem entén que l’esmentada explicació «no és conforme tant amb les dades disponibles com amb el compromís de l’acord de govern, que assenyala explícitament el blindatge del sistema públic de salut i l’aposta per una sanitat partint de la gestió pública directa».

També desgrana que la prestació sanitària objecte dels concerts incorpora serveis no inclosos a la cartera comuna de serveis de l’SNS, com 20 sessions de psicoteràpia anuals, sis consultes podològiques anuals, prestacions en salut bucodental i que «es comptarà amb habitació individual amb bany o duche i llit d’acompanyant» en els ingressos hospitalaris.

«Des d’aquest departament es comparteix la importància de moltes d’aquestes accions, però s’emfatitza la necessitat que aquestes siguin incorporades en el Sistema Nacional de Salut, vetllant per la seva extensió universal a tota la ciutadania», esgrimeix Drets Socials.

Finalment, aquest departament ministerial assenyala la necessitat de complir l’acord de govern i, d’aquesta forma, defensa la necessitat d’adoptar un «canvi progressiu amb aquest objectiu, cosa qual hauria de realitzar-se mitjançant la inclusió de les noves incorporacions de l’administració pública directament al Sistema Nacional de Salut».

Notícies relacionades

«Això permetria anar realitzant una evolució progressiva, començant l’esmentada modificació en les noves incorporacions. Des d’aquest departament es manifesta la necessitat de portar a terme accions en aquest sentit, amb l’objectiu de continuar avançant en la gestió directa de la sanitat i el reforç del sistema públic de salut.

Recentment, el grup parlamentari d’Unides Podem va registrar una proposició no de llei al Congrés que demana la progressiva eliminació d’aquest sistema de mutualitats per als funcionaris i integrar aquesta atenció a l’SNS, mitjançant l’enfortiment del servei públic sanitari.

Temes:

Hisenda