Servei públic d’ocupació

Torrent ultima el relleu d’Ariadna Rectoret com a directora del SOC per Juan José Torres

  • L’exdirector del Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (CIRE) substituirà Ariadna Rectoret al capdavant del servei públic d’ocupació de la Generalitat

Juan José Torres.

Juan José Torres. / Betevé

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, prepara el recanvi de l’actual directora del SOC, Ariadna Rectoret, per Juan José Torres; tal com confirmen diferents fonts coneixedores del relleu. L’exdirector del Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (CIRE) i home de partit d’ERC agafarà les regnes del servei públic d’ocupació de la Generalitat amb el repte de donar sortida i de manera eficient a un pressupost extraordinari en polítiques d’ocupació, com a resposta a l’actual crisi econòmica. I contribuir a reduir les elevades taxes d’atur que arrossega Catalunya, amb un atur que afecta el 12,3% de la població treballadora disponible. El relleu, segons confirmen des de la conselleria, ja estava previst i es produirà en les pròximes setmanes.

Rectoret va assumir la direcció del SOC de manera imprevista el gener del 2020, per cobrir el buit de la cessada Mercè Garau. Va ser la solució de continuïtat que l’anterior conseller de Treball, Chakir el Homrani, va trobar dins del mateix SOC quan Garau va abandonar el lloc «per motius personals», segons la versió oficial del moment. Fonts coneixedores indiquen que les diferències entre la direcció de la conselleria i Garau van precipitar la seva sortida. Rectoret va ser l’opció ‘de la casa’ –havia ocupat diferents càrrecs com a cap d’àrees durant els últims sis anys– i va durar fins a la convocatòria d’unes noves eleccions, un any i un mes després. Perquè una vegada que l’actual conseller, Roger Torrent, s’ha assentat al despatx, ha procedit a culminar el recanvi en el SOC i posar el seu home de confiança.

Un dels motius que els crítics amb la gestió de Garau van adduir per justificar la seva substitució va ser no esgotar gairebé 80 milions de subvencions públiques provinents de fons europeus. Els fons esmentats van ser sol·licitats en mandats anteriors i no es van esgotar, segons va argüir en aquell temps Garau, ja que per executar-los la Generalitat havia d’avançar part de l’import i amb les restriccions de despesa no va poder assumir-ho. Ara Juan José Torres haurà d’emprendre un repte similar, perquè en els últims mesos s’han habilitat i s’espera que arribi una suma extraordinària de fons europeus destinats a formació i polítiques d’ocupació, que el SOC haurà de gestionar i repartir amb eficiència per evitar que es quedin en un calaix sense executar.

«El relleu al capdavant del SOC ja estava previst des de l’inici de legislatura. La voluntat del Departament és reforçar les polítiques actives d’ocupació i la formació contínua en un moment transcendental, amb la sortida de la crisi de la Covid-19, les transformacions en el model productiu amb una incidència directa en la formació dels i les treballadores, i l’arribada de fons europeus, que obliguen a gestionar una quantitat de recursos mai executada fins ara», confirmen a EL PERIÓDICO fonts de la conselleria.

Rectoret seguirà en el Consorci

Notícies relacionades

Juan José Torres assumirà en els pròxims dies la direcció del SOC i Rectoret es quedarà com a directora del Consorci per a la Formació Contínua, càrrec que ja ostentava des del 2016.  Torres és llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona (UB), titulat en assessorament financer per l’Institut d’Estudis Financers (IEE) i doctor en Dret per la Universitat Rovira i Virgili; segons indica en el seu compte de LinkedIn. 

Va iniciar la seva carrera professional a Caixa Catalunya (actual Caixa Catalunya), on va tenir assignades diverses responsabilitats comercials, de formació i gerencials dins de l’entitat, fins que el 2008, quan es va incorporar a l’equip gestor de la filial immobiliària, va aconseguir la direcció de l’àrea de Patrimoni i va formar part del seu Comitè de Direcció. El 2016 va assumir la direcció del CIRE, dependent de la conselleria de Justícia; en aquell temps en mans d’ERC i dirigida per Carles Mundó.