La Fed manté els tipus i diu que la reducció del programa massiu de compra de bons començarà «aviat»

zentauroepp40747120 powell fed171102190605

zentauroepp40747120 powell fed171102190605 / Joshua Roberts

1
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

La Reserva Federal dels Estats Units ha decidit mantenir els tipus d’interès pràcticament a zero, deixant-los a la forquilla d’entre 0 i 0,25% en què els va col·locar el març del 2020 per intentar estimular l’economia quan va començar el cop de la pandèmia. També, no obstant, ha donat senyals que la pujada dels tipus pot començar abans de l’anteriorment previst i si al juny una majoria dels membres del Comitè Federal del Mercat Obert estimaven que la pujada arribaria el 2023 ara la majoria calcula que es produirà el 2022.

En el seu comunicat el banc central nord-americà també ha assenyalat que «si el progrés econòmic continua en el general com s’anticipa», començarà «aviat» a reduir el seu programa massiu de compra mensual de bons, un estímul que va llançar el juny de l’any passat i pel qual ha estat injectant 120.000 milions de dòlars al mes en l’economia (80.000 milions en bons del Tresor i 40.000 milions en vinculats a actius hipotecaris).

Tots els ulls estaven posats en quin missatge llançaria la Fed sobre aquest «taper» del programa amb el qual ha estat ajudant a mantenir baixos els tipus d’interès a llarg termini i abaratint els de molts préstecs. I aquest «aviat» consolida el senyal, que van donar primer oficialment al juliol, que abans que acabi l’any arrencarà la desarticulació d’aquesta arquitectura d’estímuls amb què el banc central nord-americà ha estat recolzant l’economia, tot i que l’anunci formal s’espera després de la reunió del 2 i 3 novembre.

Empitjoren les previsions

Notícies relacionades

Les decisions adoptades pel comitè han arribat fins i tot quan les seves previsions sobre l’economia dels EUA per a aquest any han empitjorat respecte a les que va realitzar al juny. Ara estimen que el PIB creixerà només un 5,9%, davant el 7% que van anticipar al juny. També han elevat a 3,7% la seva perspectiva sobre la inflació aquest any, en lloc del 3% que calculaven al juny, però en el comunicat s’insisteix que la inflació elevada «reflecteix principalment factors transitoris».

«El camí de l’economia continua depenent del curs del virus», han escrit en el seu comunicat. «L’avanç en les vacunacions probablement continuarà reduint els efectes de la crisi de salut pública en l’economia però persisteixen els riscos per a les perspectives econòmiques».