Estimacions

L’OCDE millora les previsions per a Espanya

L’organisme de països industrialitzats situa el país al capdavant de la recuperació

L’OCDE millora les previsions per a Espanya
3
Es llegeix en minuts

L’OCDE ha revisat netament a l’alça les seves expectatives per a l’economia espanyola aquest any i és més optimista fins i tot que el Govern central, ja que espera un creixement del 6,8%, nou dècimes més del que havia anticipat a finals de maig i probablement el més elevat dels països membres.

Al seu informe intermedi de perspectives presentat aquest dimarts, l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) supera la previsió del 6,5% de l’Executiu espanyol per al 2021, però també el 6,2% que havien estimat al juliol tant la Comissió Europea com el Fons Monetari Internacional.

Les raons principals d’aquesta revisió són el nivell de vacunació assolit, ja que Espanya és el país del G-20 amb un percentatge més alt de la població que ha rebut almenys una dosi (gairebé el 90%), així com els fons europeus de recuperació, dels quals serà un dels principals beneficiaris.

També els bons indicadors econòmics del segon trimestre, que han sorprès els analistes de l’organització i els han portat a corregir les projeccions per a la resta de l’any.

L’economista de l’OCDE Müge Adalet McGowan remarca que el mercat de treball està tenint un comportament millor que l’esperat, igual com la inversió i el consum, gràcies a l’estalvi acumulat i al restabliment de la confiança en l’economia.

Tot i que el turisme estranger és lluny d’haver tornat als nivells precrisi, el domèstic ha contribuït amb una aportació forta a sostenir el sector. «La recuperació ha arribat abans del que esperàvem», resumeix Adalet McGowan.

Les projeccions per al 2022 són també superiors a les anticipades a finals de maig, ja que l’organització calcula que el producte interior brut (PIB) pujarà un 6,6%, tres dècimes més i quatre dècimes per sota de l’estimació del Govern espanyol.

La inflació i en particular l’estrebada dels preus de l’electricitat està sent el gran tema de debat econòmic i polític, però l’OCDE no ho percep per ara com un risc important per a l’economia espanyola. Segons la seva anàlisi, «és un efecte temporal» que s’hauria de moderar amb el temps, sobretot una vegada que se superin els problemes de proveïment que hi ha en alguns sectors productius –el més conegut és el dels semiconductors– per l’estrebada de la demanda mundial.

De fet, després d’una inflació mitjana del 2,4% a Espanya el 2021, l’OCDE creu que el 2022 els preus s’alentiran l’1,9%, és a dir, al mateix nivell que al conjunt de la zona euro i per sota del 2%, que és el sostre de l’objectiu que es marca el Banc Central Europeu (BCE).

Sobre l’electricitat, assumeix que les mesures que prengui el Govern central no poden tenir un gran efecte en els preus a curt termini, tenint en compte la dependència del gas importat, la cotització del qual s’ha disparat, però considera que es pot avançar en una competència més gran.

Més enllà de l’energia, Espanya és el país de la sèrie on menys han pujat els preus de la vivenda des del començament de la crisi de la Covid, tot just un 2% en un any i mig, mentre s’han disparat entorn del 10% a França, el Regne Unit o Alemanya i fins a un 20% als Estats Units.

La forta estrebada de l’economia espanyola aquest any té a veure també amb l’enfonsament que va patir el 2020 (-10,8%), el més gran dels països de l’OCDE i del G-20. Això ha deixat cicatrius profundes.

Notícies relacionades

Una és l’atur juvenil, amb set punts percentuals d’augment entre finals del 2019 i el segon trimestre del 2021, el tercer increment més gran entre els membres després d’Estònia i Grècia.

Una altra és el retard de producció, que tardarà a recuperar-se. Malgrat les bones estadístiques del segon trimestre, el PIB espanyol continuava estant un 7% per sota del que tenia a finals del 2019, abans que esclatés la crisi, quan els Estats Units, Àustria i Corea del Sud ja hi estaven per sobre