Inici de fase de proves

Via lliure del Govern als nanosatèl·lits de Sateliot

La firma podrà utilitzar la banda de freqüències UHF

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

Sateliot –l’operador satel·litari que llançarà una constel·lació de nanosatèl·lits per universalitzar la Internet de les Coses amb cobertura 5G– ha aconseguit l’autorització provisional del Ministeri d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital (Mineco) necessària per iniciar els seus serveis de 5G-IoT. Aquesta autorització permet que els diferents terminals terrestres ubicats en diferents punts de la geografia peninsular puguin connectar-se amb el senyal ofert pel satèl·lit que Sateliot va llançar a l’espai el passat mes de març a bord del coet Soiuz. En concret, l’autorització provisional permet l’ús del recurs denominat ‘òrbita-espectre’ concedit pel Ministeri, que es refereix a la banda de freqüència UHF que serà l’utilitzat per la companyia per a les primeres proves.

La companyia considera que ja ho té «tot al seu favor» per portar endavant l’objectiu principal d’iniciar la fase de prova de la seva tecnologia en entorns reals amb entitats amb les quals manté acords de col·laboració, com el seu partner Alén Space, amb qui ha desenvolupat la càrrega útil del satèl·lit, o l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), amb qui treballarà en diferents casos d’ús, així com amb altres organismes estratègics que se sumin a aquest projecte. El llançament d’‘Eixaneta’ aquest any forma part del projecte.

Els resultats d’aquestes proves tècniques al llarg dels pròxims mesos proporcionaran a Sateliot informació molt útil de cara a l’evolució i al disseny integral de la seva constel·lació de nanosatèl·lits que està previst que comenci a oferir servei comercial el 2023. Espanya també ha dissenyat una política oberta al projecte espacial, com a clau per al desenvolupament econòmic dels pròxims anys.

Notícies relacionades

Els recursos òrbita-espectre són recursos limitats que adjudica la Unió Internacional de Telecomunicacions (UIT) a les administracions nacionals. Els operadors satel·litaris com Sateliot primer han de sol·licitar aquest recurs a través d’una administració i després una llicència a cada país on vulguin operar perquè els seus satèl·lits tinguin el dret de transmetre. Després d’obtenir l’autorització provisional del Govern, la companyia ja ha iniciat gestions per obtenir les llicències pertinents als Estats Units, França i el Brasil, com a primers passos per a l’execució de proves i demostració de casos d’ús a nivell global.

Segons Jaume Sanpera, CEO de Sateliot, «l’autorització que hem rebut per part del Mineco permet al nostre projecte començar la fase de proves, que començarà a materialitzar-se en les pròximes setmanes en territori espanyol i s’estendrà per la resta del món en els pròxims mesos fins a arribar al seu ple desenvolupament i explotació comercial el 2023».

Temes:

Espai Empreses