Pla de xoc

Ribera defensa l’‘estocada’ a les elèctriques davant la falta de resposta europea

  • «Ara com ara hem d’aplicar allò que pot facilitar l’hivern a la societat», va assegurar Ribera davant els representants de les elèctriques

  • La ministra va tornar a insistir en la necessitat de donar una resposta comuna en l’àmbit europeu: «La UE no se’n pot quedar al marge»

Ribera defensa l’‘estocada’ a les elèctriques davant la falta de resposta europea
2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

La ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, ha defensat aquest dilluns l’‘estocada’ del Govern central als beneficis de les elèctriques per l’alça del preu del gas i ha descartat fer-ne canvis durant la cerimònia de lliurament de premis del Club Español de la Energía, a què han assistit representants de totes les companyies afectades.

Després d’una setmana de queixes per part de les grans companyies d’electricitat, que fins i tot van arribar a suggerir un tancament avançat del parc nuclear o d’interposar accions judicials, la ministra Ribera ha negat la major. No hi haurà canvis. «Les lleis són inamovibles fins que es canvien, però no tenim intenció de canviar-la», ha assegurat en declaracions als periodistes al ser preguntada per una possible modificació del paquet legislatiu.

«Això no significa que de cara al futur aquesta mesura que apliquem de forma provisional no pugui trobar una necessitat d’ajust o de substitució davant una eventual resposta europea, però ara com ara hem d’aplicar allò que pot facilitar un hivern i un acompanyament de la societat a la transformació del nostre sector», ha insistit Ribera.

I així serà, almenys fins que Brussel·les mogui fitxa, segons les paraules de Ribera. En aquest sentit, la ministra ha assegurat que el Govern central se sent «avalat i entès» per Brussel·les, però ha insistit que l’ideal seria una resposta comuna europea. «La Unió Europea no es pot quedar al marge en moments concrets, és important desenvolupar mesures estructures, acompanyades de mesures socials. És important que la UE estigui a l’altura davant les turbulències», ha insistit Ribera. 

Així, la ministra ha anunciat que ha remès una carta conjunta amb el president Pedro Sánchez a la presidenta de la Comissió Europa, Ursula von der Leyen, al vicepresident, Frans Timmermans, a la comissària de Competència, Margrethe Vestager, i a la comissària europea d’Energia, Kadri Simson, sol·licitant aquesta resposta comuna. «És capital utilitzar turbulències com aquesta per reforçar el paper d’Europa amb la recerca de formes compartides, evitant la disgregació per països», ha afegit.

Efecte en les renovables

Notícies relacionades

D’altra banda, la ministra ha respost durant la seva intervenció a una polèmica generada entorn de l’efecte que la minoració dels beneficis podrien tenir al sector renovable i la seva possible incidència als contractes de compravenda d’energia a llarg termini, coneguts com a PPA, que s’hagin pogut firmar en els últims mesos tenint en compte els alts preus de l’energia.

«La immensa majoria dels acords bilaterals tenen preus de no fa tant temps i no tenen interioritzat aquest ral·li alcista del gas. És obvi que no els afectarà, tret d’aquells que l’hagin indexat a l’evolució del mercat a l’engròs. A més, el Govern central ha garantit un preu de 20 euros el megawatt-hora associat al gas com a part de les referències bàsiques utilitzades», ha explicat Ribera.

Premiats XXXI edició dels Premios de la Energía