Perill d’extinció

L’Ajuntament de BCN inverteix 6 milions d’euros en naus del Besòs per rellançar la indústria

  • Collboni pretén captar projectes especialitzats en la indústria 4.0 i l’economia circular

La central tèrmica de Sant Adrià de Besòs, aquest estiu.

La central tèrmica de Sant Adrià de Besòs, aquest estiu. / ALBERT BERTRAN

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Objectiu: evitar que la indústria desaparegui per complet de Barcelona. L’ajuntament de la capital catalana ha presentat aquest dimarts un fons d’inversió públic, dotat de sis milions d’euros, que pretén adquirir en propietat naus per la zona de Besòs per promocionar que allà s’instal·lin empreses industrials. Amb prioritat per a la indústria 4.0, aquella que es basa en la robòtica, la intel·ligència artificial i l’anàlisi de grans quantitats de dades, i l’economia circular, la que busca fer dels residus generats una matèria primera més i que minimitza les emissions (el que popularment es coneix com un ‘no es tira res’); tal com ho ha explicat aquest dimarts el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, en roda de premsa.

Notícies relacionades

La zona escollida és la històricament industrial riba del Besòs, amb les seves icòniques tres xemeneies a l’horitzó. Més concretament, a prop de l’antiga fàbrica de Mercedes Benz, allà al Bon Pastor, abandonada des de fa més d’una dècada. Aquesta antiga fàbrica es convertirà en 1.400 vivendes promocionades per l’ajuntament, segons es va donar a conèixer la primavera passada, i als seus voltants es pretén encoratjar una quarta reindustrialització. D’aquesta depenen 750 pimes i 10.000 llocs de treball que encara allà perduren, segons xifres donades per Collboni. La idea és que els projectes a què es faciliti entrar a les naus acabades d’adquirir siguin «tractors». És a dir, que la seva activitat atragui més activitat i que les empreses que les envoltin se’n beneficiïn. 

El procés per adquirir aquestes naus s’obre ara per la via de la lliure concurrència. És a dir, l’ajuntament fa una crida que els propietaris amb terrenys per la zona que volen vendre’ls ho facin saber i entrin en negociació. No val qualsevol i aquests hauran de tenir entre 1.500 metres quadrats i 5.000 metres, i es prioritzaran els de més de 2.000 metres. La idea és negociar durant el 2021 per comprar ja el 2022 i que la roda comenci a girar. En paral·lel, l’ajuntament s’ha compromès a iniciar ja l’altra part de l’equació: trobar empreses amb projectes atractius que vulguin instal·lar-se per la zona.