Propietat intel·lectual

Un empresari polonès li guanya la partida a la marca Sfera Joven d’El Corte Inglés

El Tribunal General de la UE desestima el recurs al considerar que l’empresa espanyola no ha demostrat les seves al·legacions

sfera kids

sfera kids

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

 El Tribunal General de la UE ha desestimat aquest dimecres el recurs de Sfera Joven, una de les marques propietat d’El Corte Inglés, en el litigi que enfronta la companyia amb un empresari polonès a compte del registre del signe Sfora wear com a marca. Segons els jutges europeus, l’oficina de propietat intel·lectual europea (EUIPO) no va cometre errors d’apreciació i el fabricant espanyol no ha presentat arguments que puguin qüestionar la seva conclusió.

El cas va sorgir fa cinc anys, quan un empresari polonès, Andrzej Koc, va presentar una sol·licitud davant l’EUIPO, encarregada de gestionar les marques de la UE i els dibuixos i models comunitaris, per registrar com a marca el signe Sfora Wear per a una gamma de productes que incloïa des de roba de vestir de senyora, senyor, joves, nens i nadons fins a carteres, bolsos, motxilles, roba de llit i de la llar. Quatre mesos més tard, el gener de 2017, la societat Sfera Joven, pertanyent a El Corte Inglés, va presentar la seva oposició al registre al·legant l’existència de la marca Sfera Kids i Sfera per a diferents tipus de productes recollits en la sol·licitud de l’empresari polonès.

Notícies relacionades

Any i mig després, Koc va demanar al fabricant espanyol que aportés proves de l’ús efectiu de la marca figurativa Sfera Kids. Després d’aportar les proves requerides, l’EUIPO va estimar parcialment la sol·licitud per considerar que hi havia risc de confusió en alguns productes (roba de llit, mocadors, tovalloles, vànoves....). No obstant, va rebutjar la postura d’El Corte Inglés respecte a la resta de productes per als quals Koc havia sol·licitat registrar la seva marca al considerar que l’empresa espanyola no havia demostrat el seu ús efectiu. Sfera Joven va recórrer la sentència, però l’EUIPO va desestimar el recurs el maig de 2020. 

Essencialment va considerar que no s’havia demostrat un ús efectiu de la marca anterior Sfera Kids i que els productes destinats per l’anterior Sfera i els designats com a marca per Koc no eren similars, de manera que va concloure que no hi havia risc de confusió. En la sentència d’avui, els jutges europeus tornen a donar la raó a l’empresari polonès. Consideren que l’EUIPO no va cometre cap error d’apreciació al considerar que no s’havia demostrat l’ús efectiu de la marca anterior Sfera Kids i que els productes de cada marca són diferents. A més, considera que Sfera Joven no ha esgrimit cap argument que pugui qüestionar aquesta apreciació «atès que, perquè hi hagi risc de confusió, a més de la identitat o similitud entre les marques, és necessari que els productes siguin idèntics o similars i s’ha de confirmar que no hi ha risc entre la marca sol·licitada i la marca anterior Sfera», assenyalen.