Compra parcial

La CNMV aprova l’opa d’IFM sobre el 22% de Naturgy

La CNMV aprova l’opa d’IFM sobre el 22% de Naturgy
2
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

El consell de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) ha autoritzat aquest dimecres l’opa parcial del fons de pensions australià IFM sobre el 22,69% de Naturgy, poc més d’un mes després que el Govern aprovés l’operació i sense esgotar el termini de fins a 70 dies que tenia per fer-ho. L’organisme supervisor ha considerat «ajustats els seus termes» a les normes vigents, «suficient» el contingut del fullet explicatiu presentat i «prou justificat» el preu ofert (22,07 euros per acció en efectiu, per sota dels 23 inicials perquè la firma li ha descomptat els dividends de 0,63 euros i 0,30 euros per títols pagats per Naturgy al març i l’agost). Les accions cotitzen actualment a uns 21,75 euros. 

La CNMV ha destacat que IFM ha acceptat totes les condicions imposades pel Consell de Ministres. Entre elles, recolzar durant cinc anys la inversió de la companyia en projectes vinculats a la transició energètica a Espanya i mantenir el domicili social i la seu efectiva de la companyia al país, així com «una part de la plantilla». Així mateix, la política de dividends haurà de ser «prudent» i l’endeutament haurà de permetre mantenir la seva qualificació creditícia de grau d’inversió i no ser superior al que fixa la CNMC. Addicionalment, no podrà recolzar cap venda diferent de les previstes en el pla estratègic 2021-2025 que pugui posar en perill el bon funcionament de les activitats de transport i distribució d’elèctrica i gas a Espanya.

Notícies relacionades

L’organisme presidit per Rodrigo Buenaventura també ha remarcat que IFM ha acordat amb els fons CVC i GIP, que posseeixen el 20,72% i del 20,64% del capital de Naturgy, que no acceptin l’oferta. Per la seva part, l’altre gran accionista de l’energètica, Criteria (hòlding de participacions de la Fundació Bancària La Caixa), va decidir al maig reforçar la seva participació del 24,82% fins arriabar al 29,99%, el llindar previ a veure’s obligat a llançar una opa. Tot un missatge sobre la seva intenció de mantenir-se com a primer accionista. L’accionariat principal el completen Sonatrach (3,85%) i Norges Bank (1,143%) i l’operació està condicionada a aconseguir el recolzament d’un mínim del 17% del capital.  

La CNMV ha explicat que IFM ha aportat l’informe de valoració que li va encarregar a la firma Duff & Phleps en qualitat d’expert independent per justificar el preu. En garantia de l’operació, ha presentat 17 avals per un total de 4.921 milions d’euros atorgats per 15 entitats financeres. El termini d’acceptació serà de 30 dies naturals a partir del dia hàbil borsari següent a la publicació del primer anunci amb les dades essencials de l’oferta i finalitzarà també en dia hàbil borsari.