Llars

Endesa preveu que el preu de la llum comenci a baixar partir del segon trimestre del 2022

  • El conseller delegat de la companyia elèctrica declina que les companyies elèctriques siguin les responsables de la pujada de la llum

Endesa preveu que el preu de la llum comenci a baixar partir del segon trimestre del 2022
2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El conseller delegat d’Endesa, José Bogas, ha estimat que el preu de la llum començarà a baixar a partir del segon trimestre de l’any que ve i ha afirmat que ni el Govern, ni les empreses elèctriques tenen culpa de la pujada de la llum. El directiu d’Endesa ha estimat que el preu de la llum descendirà «substancialment en una perspectiva a mitjà i llarg termini», segons ha afirmat en una entrevista a Telemadrid recollida per Europa Press. Bogas ha assenyalat que els preus actuals de la llum són «molt semblants, una mica superiors» als del 2012, 2015 o 2018 i que el problema és «exactament el mateix» a tot Europa.

En aquest sentit, ha indicat que a la resta d’Europa s’està pagant la llum al preu d’Espanya i ha afegit que durant els mesos d’estiu s’està pagant «una miqueta més» al mercat espanyol perquè s’utilitza «moltíssim més» l’aire condicionat que en altres països com Alemanya o França. Segons la seva opinió, el problema de l’increment de la llum és conseqüència de la pujada del gas a nivell mundial, així com de l’increment del cost del CO2, per la qual cosa s’hauran d’adoptar mesures «valentes» que tinguin a veure amb el gas i amb l’arrel del problema.

«La gent està preocupada amb raó, però em preocupa una mica més el futur dels pròxims mesos que el que ha passat fins ara, hi ha més polèmica a Espanya que en altres països perquè tenim una tarifa regulada que està lligada al 100% a aquest mercat a l’engròs, que té aquesta volatilitat», ha explicat. Segons el seu parer, una de les primeres mesures que s’han d’adoptar és «deslligar» la tarifa regulada «en part o totalment» del mercat a l’engròs, reduir fiscalitat, perquè a Espanya és «molt alta», i continuar treballant en la política energètica de substitució de combustibles fòssils per renovables.

A favor de les mesures del Govern

Notícies relacionades

«Les mesures del Govern em semblen oportunes i apropiades, jo fins i tot n’afegiria alguna més, em consta que el Govern hi està treballant i està molt preocupat, el mateix que les empreses, i comprenc absolutament la indignació de la gent», ha dit. Sobre el compromís del president del Govern, Pedro Sánchez, d’acabar aquest any amb un preu de la llum similar al del 2018, el conseller delegat d’Endesa ha afirmat que creu que és possible. «Crec que s’ha de ser valent i establir una sèrie de mesures en què el Ministeri ja està treballant i crec que en alguna altra una miqueta més dràstica», ha afirmat Bogas.

Respecte a la petició de tenir «més empatia social» que la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, va fer en la seva compareixença al Congrés dels Diputats, Bogas ha assenyalat que es tracta de manifestacions «una mica polítiques» i ha aclarit que les elèctriques no són les que fixen el sistema d’establiments de preus, no tenen el poder legislatiu i no fixen les càrregues. «El nostre objectiu fonamental ha de ser el donar el millor servei al client i cometem errors, el focus de les empreses elèctriques és mirar d’aportar idees perquè es pugui reduir el preu de la llum», ha dit.