Negociació

El Govern espera també el suport de la patronal per apujar l’SMI

La taula de diàleg social es reuneix aquell dimecres per negociar una pujada del salari mínim des de setembre o octubre

El Govern espera també el suport de la patronal per apujar l’SMI
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Govern espera comptar amb el consens de la patronal, i no només dels sindicats, per apujar el salari mínim interprofessional (SMI), per a la qual cosa el Ministeri de Treball ha convocat la taula de diàleg social aquest mateix dimecres. «El que desitjaríem és que hi hagués un acord en aquest marc de diàleg social i adoptar una decisió que fos conforme al que està sent la recuperació econòmica al país», va afirmar aquest dimarts el ministre de Presidència, Félix, Bolaños, en roda de premsa després del Consell de Ministres.

Representants del Ministeri de Treball, dels sindicats UGT i CCOO i de les patronals CEOE i Cepyme es reuniran aquest dimecres per iniciar les negociacions sobre la pujada de l’SMI, que es troba en 950 euros mensuals, després que la mateixa vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, hagi admès que les dades favorables sobre l’evolució recent de l’ocupació, durant el mes d’agost, permeten reprendre la pujada del salari mínim «al més aviat possible». Segons fonts del Govern, la pujada que s’adopti no serà retroactiva des del gener, però quedarà en mans de la negociació amb els agents socials si l’increment començarà a aplicar-se des de setembre o ja a l’octubre.

Notícies relacionades

El secretari general de CCOO, Unai Sordo, va tornar a exigir aquest dimarts una pujada de l’SMI, amb acord de la patronal CEOE o sense. Altrament, «això seria tant com atorgar a la CEOE dret de veto», va afirmar Sordo en una entrevista a Radio Intereconomía i recollida per Europa Press. La ministra de Treball, Yolanda Díaz, és partidària d’aplicar una pujada. La patronal s’hi mostra contrària, argumentant que l’SMI ha experimentat entre el 2018 i el 2020 una pujada del 31,8%.

La comissió d’experts que ha analitzat en els últims mesos el salari mínim interprofessional (SMI) va proposar en el seu informe, presentat al juny, apujar la quantia actual de 950 euros al mes (per 14 pagues) fins a una quantitat d’entre 1.011 i 1.049 euros (equivalent al 60% del salari mitjà) el 2023. L’informe proposa al Govern escometre de forma esglaonada la pujada ja des del 2021, amb alces d’entre 12 i 19 euros al mes aquest mateix any, i concentrar la major part de l’increment en els dos últims anys del període (2022 i 2023).