Ajust de plantilla

El Sabadell confirma als sindicats la presentació d’un nou ero

  • El banc va acordar a finals de l’any passat la sortida de 1.800 empleats però ja havia anunciat que pretenia reduir encara més els costos

  • El seu plantejament inicial de baixes es coneixerà en uns dies i pot estar en línia amb l’ajust de l’exercici passat

3
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

L’avançava des de fa mesos, però ha sigut aquest dilluns que el Sabadell ha iniciat el procés per aprovar una nova retallada de plantilla. El banc ha comunicat als sindicats que farà un ero que inclourà prejubilacions i baixes incentivades (que pretén cobrir amb voluntaris en la mesura que sigui possible), així com un pla de recol·locacions per als empleats que surtin que estarà per sobre dels mínims que marca la llei. Com és habitual, la xifra del seu plantejament inicial d’acomiadaments no es coneixerà fins a d’aquí uns dies i amb tota probabilitat s’anirà reduint en el marc de les negociacions al llarg de les setmanes següents, però algunes fonts apunten que l’ajust podria estar en línia amb l’ero de l’any passat (1.800 sortides).

«Tenim la ferma voluntat d’arribar al millor acord possible amb els representants dels treballadors, que sigui beneficiós per a tots i que ofereixi el millor escenari de futur a totes les persones afectades. En aquest moment, només reafirmar el nostre convenciment en la necessitat de fer aquest nou ajust per continuar millorant el banc i continuar construint un gran projecte de futur per al nostre equip», ha mantingut l’entitat aquest dilluns en una comunicació interna als seus treballadors.

El nou ajust de plantilla (que s’aplicarà sobre els seus 14.648 empleats a Espanya al tancament de juny, la majoria dels 21.095 que té el grup) es produeix després que l’entitat presidida per Josep Oliu pactés a finals de l’any passat amb els sindicats la sortida del voltant de 1.800 empleats via prejubilacions amb un estalvi anualitzat de 140 milions. El seu nou conseller delegat, César González Bueno, ja va avançar a l’abril que l’entitat tenia «marge de millora, especialment en costos» en el seu negoci de banca de particulars a Espanya i va evitar descartar nous eros.

El pla estratègic que va presentar al maig inclou una nova reducció de costos de 100 milions més a l’any, que es preveu executar durant el primer trimestre de l’exercici pròxim i finançar amb les plusvàlues que aporti la venda de cartera de renda fixa. Un estalvi més baix és compatible amb un nombre de sortides en línia amb el de l’any passat perquè els empleats que van quedant al grup tenen menys antiguitat i salaris més baixos.

El banc ha justificat la nova retallada pel creixent ús de la banca digital per part dels clients en perjudici de les sucursals. «Estem aprofitant l’evolució en les preferències dels nostres clients per adequar el nostre model de servei. Per això, estem facilitant l’accés digital al banc, automatitzant i simplificant processos i ajustant la mida de la nostra xarxa segons les necessitats del moment. Al centre corporatiu estem simplificant processos i racionalitzant estructures. Fruit d’aquesta feina, s’han generat noves eficiències», ha argumentat en la seva comunicació interna.

Advertència dels sindicats

Notícies relacionades

La primera reunió del període de negociació tindrà lloc aquest dijous, 2 de setembre. «El banc parla de la reestructuració com si fos un joc de nens, plantejant jubilacions i baixes incentivades, quan la realitat és que acaben de notificar un ero en tota regla. CCOO no ho posarem fàcil, igual com ho hem fet a la resta d’entitats, i on CCOO hem liderat la negociació de les reestructuracions defensant abans que res el manteniment de l’ocupació», ha advertit el sindicat majoritari a la banca en un comunicat.

La central ha defensat que «no hi ha raons» per plantejar un ero al Sabadell, després de l’ajust de l’any passat, les més de 200 noves contractacions en aquest exercici, els beneficis obtinguts en la primera meitat de l’any i el dividend que preveu pagar, entre altres motius. «Per tot això, CCOO diem alt i clar que no admetrem cap plantejament d’ero traumàtic i que si és necessari donar sortida a persones de la plantilla, sempre hi ha la possibilitat d’arribar a acords de prejubilacions anticipades i jubilacions (actualment, hi ha 2.000 persones de més de 55 anys) en línia del que es va negociar i firmar el mes de desembre del 2020 i que va permetre que 1.800 persones, de manera voluntària, s’hi acollissin», ha argumentat.