Evolució dels indicadors econòmics

Hotels i aliments acceleren la inflació al 2,9% al juliol

  • És la taxa més elevada des del 2017

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

L’índex de preus de consum (IPC) va baixar un 0,8% al juliol en relació amb el mes anterior i va situar la taxa interanual en el 2,9%, dues dècimes per sobre del mes anterior i la taxa més elevada des de principis del 2017, segons les dades publicades aquest divendres per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), que confirmen les avançades a finals del mes passat per l’organisme.

Amb aquest repunt, amb el qual l’IPC anual encadena la setena taxa positiva consecutiva, la inflació continua en nivells desconeguts des de fa quatre anys. De fet, aquesta taxa del 2,9% és la més elevada des del febrer del 2017, quan es va situar en el 3%.

A l’evolució dels preus al juliol hi ha contribuït, principalment, l’encariment dels serveis d’allotjament i dels aliments, i el fet que els preus de la telefonia es mantinguessin estables, davant el retrocés que van experimentar el mateix mes del 2020.

A l’altre extrem destaca el descens de preus en el grup de vivenda, que va retallar la taxa anual 1,5 punts, fins al 9,4%, per la rebaixa de l’IVA en els preus de l’electricitat. En canvi, el juliol d’aquest any van augmentar els preus del gas, davant el retrocés que van registrar el mateix mes del 2020.

La retallada mensual més gran des del 2020

En taxa mensual (juliol sobre juny), l’IPC va baixar un 0,8% després de quatre mesos d’augments. Es tracta de la retallada mensual més gran de la inflació des del juliol del 2020, quan va disminuir un 0,9%. També hi va contribuir el descens de l’IVA en l’electricitat, així com les rebaixes d’estiu en vestit i calçat.

Per la seva banda, la inflació subjacent (sense aliments no elaborats ni productes energètics) va situar la taxa interanual al juliol en el 0,6%, quatre dècimes més que al juny i 2,3 punts inferior a l’índex general.

Notícies relacionades

Els preus van començar al març un camí d’increments en taxa anual en un context de pujades dels costos energètics i d’un repunt de la demanda per la recuperació després dels mesos més durs de la pandèmia.

Així, després d’una taxa de l’1,3% al març, l’IPC va pujar el 2,2% a l’abril i el 2,7% al maig, nivell que es va mantenir al juny. En taxa mensual, els preus de consum registren al juliol una caiguda del 0,7% respecte al mes de juny.