Indicador avançat

L’IPC puja el 2,9% al juliol, la taxa més alta des de febrer de 2017

En aquest increment de la inflació ha influït el comportament dels serveis d’allotjament i el gas

L’IPC puja el 2,9% al juliol, la taxa més alta des de febrer de 2017

EFE/Darwin

1
Es llegeix en minuts
EFE

Els preus de consum han seguit la seva escalada al juliol amb una taxa anual de l’IPC del 2,9%, dues dècimes més que al juny i la més alta des de febrer de 2017, quan va ser del 3%, en un context d’increment dels costos energètics.

Segons l’indicador avançat aquest dijous per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), en aquest increment de la inflació ha influït el comportament dels serveis d’allotjament i el gas, els preus del qual augmenten aquest mes en comparació amb les baixades de l’any passat.

També pugen els aliments i begudes no alcohòliques, que van disminuir més el juliol de 2020 que aquest mes. En sentit contrari, avança l’INE, hi ha la baixada dels preus de l’electricitat davant l’augment registrat el juliol de l’any passat.

Els costos energètics

Els preus van començar al març un camí d’increments en taxa anual en un context de pujades dels costos energètics i d’un repunt de la demanda per la recuperació després dels mesos més durs de la pandèmia.

Així, després d’una taxa de l’1,3% al març, l’IPC va pujar el 2,2% a l’abril i el 2,7% el maig, nivell que es va mantenir al juny. En taxa mensual, els preus de consum registren al juliol un caiguda del 0,7% respecte al mes de juny.

A l’agost, la confirmació

Quant a la inflació subjacent –índex general sense aliments no elaborats ni productes energètics– augmenta quatre dècimes fins al 0,6%, més de dos punts per sota de la de l’IPC general.

Per la seva part, l’Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCH) –que proporciona una mesura comuna de la inflació per fer comparacions internacionals– va registrar una taxa de variació anual estimada del 2,9%, quatre dècimes més que la que es va registrar el mes anterior.

Notícies relacionades

En la variació mensual estimada, l’IPCH va caure un 1,2%.

L’INE donarà la dada confirmada de la inflació de juliol i més detalls sobre els components que han influït en la seva evolució el pròxim 13 d’agost.

Temes:

IPC Preus