Pràctica comercial deslleial

Aquestes són les 16 aerolínies expedientades a Catalunya per no informar del dret de reembors

  • Les webs de les companyies mostraven i facilitaven l’accés amb caràcter preferent del canvi de data del vol o de l’entrega de cupons o bons de viatge.

EPP.MIL_ECONOMIA.51785573.JPG

EPP.MIL_ECONOMIA.51785573.JPG / RICARD CUGAT (EPC)

2
Es llegeix en minuts
EFE

La Generalitat, a través de l’Agència Catalana de Consum (ACC), ha obert expedient sancionador a 16 aerolínies per «pràctica comercial deslleial» al no informar els consumidors del dret al reembors en cas de cancel·lació del vol.

Segons el Departament d’Empresa, l’expedient sancionador s’ha obert per informar prioritàriament els consumidors sobre el dret a acceptar un canvi de data de vol o l’entrega d’un bo o val de viatge i no sobre el dret a l’obtenció del reembors dels diners pagats en cas de cancel·lació del vol, arran de les anul·lacions derivades de la Covid-19.

Les companyies afectades són: Vueling, Air Europa, Air France, British Airways, Easyjet, Fly Level, Iberia, KLM, Latam Airlines, Lufthansa, Qatar Airways, Ryanair, Swiss International Air Lines, TAP Air Portugal, Transavia i United Airlines.

Les webs de les línies aèries mostraven i facilitaven l’accés amb caràcter preferent del canvi de data del vol o de l’entrega de cupons o bons de viatge.

Informació amagada

No obstant, l’opció de reclamar l’obtenció del reembors dels diners quedava molt més amagada i l’accés a aquesta sol·licitud era fruit d’un procés de navegació per la web molt més llarg i menys lògic i intuïtiu.

Segons la Generalitat, aquesta «asimetria» en la presentació de la informació pot portar el consumidor a prendre una decisió que no hauria pres en cas d’haver tingut accés al mateix moment al reembors dels diners.

La llei del codi de consum inclou com a infracció en matèria de transaccions comercials i en matèria de preus el fet de realitzar pràctiques comercials deslleials per acció o omissió que puguin provocar a la persona consumidora un comportament econòmic que no haurien tingut de cap altra manera.

A més, el reglament CE 261/2004 estableix que, davant la cancel·lació d’un vol, el consumidor té dret a escollir entre la devolució dels diners o l’acceptació d’un transport alternatiu.

Vols cancel·lats

En aquest sentit, el Tribunal de Comptes Europeu va emetre el 29 de juny passat un informe en què denuncia que, durant la crisi de la Covid-19, els passatgers aeris no ha sigut informat plenament dels seus drets, ja que, sobretot, a l’inici de la pandèmia, molts no van rebre el reembors dels bitllets cancel·lats o es van veure obligats a acceptar bons.

A causa de les restriccions imposades per fer front a la pandèmia, les aerolínies han sigut un dels sectors que més incidents i reclamacions per part dels consumidors han registrat l’últim any.

La primera fase de la campanya de control d’aerolínies iniciada per l’Agència Catalana del Consum ha derivat en la incoació d’aquests 16 expedients sancionadors, però, a partir del mes de setembre, s’iniciarà una nova fase de controls d’inspecció en aquest àmbit.

La meitat, resoltes després de mediació

Des de l’inici de la pandèmia, l’ACC ha gestionat 6.340 reclamacions relacionades amb incidències en el transport aeri, 3.234 de les quals s’han resolt per acord de mediació.

Notícies relacionades

La mediació de consum és un dels mecanismes alternatius de resolució de conflictes que, juntament amb l’arbitratge de consum, ofereix l’ACC per resoldre reclamacions dels consumidors.

Actualment, no hi ha cap companyia aèria adherida al Sistema d’Arbitratge de Consum, fet que impossibilita resoldre les controvèrsies mitjançant l’arbitratge, mecanisme que evitaria la judicialització de moltes reclamacions.