Ocupació

Talent sènior: el repte de seguir al mercat laboral a partir dels 50 anys

Generació SABA, de Fundació Endesa i Fundació máshumano, busca millorar l’ocupabilitat i el retorn al mercat laboral dels professionals sèniors de més de 50 anys

El 26,72% de les persones aturades a Espanya pertanyen al col·lectiu de professionals sèniors

Les persones sènior s’enfronten a la dificultat d’un mercat laboral que els expulsa

Les persones sènior s’enfronten a la dificultat d’un mercat laboral que els expulsa / Shutterstock

4
Es llegeix en minuts

En l’última dècada s’ha parlat molt de l’atur juvenil, un dels grans reptes a què s’enfronta en matèria laboral Espanya. Però no són només els joves els que pateixen a les seves carns l’atur. A l’altra cara de la moneda es troben els majors de 50 anys, que, segons l’última Enquesta de Població Activa (EPA), representen un 26,72% de la xifra global d’aturats, amb 950.000 persones a l’atur. Aquest col·lectiu ja va patir a les seves carns la crisi econòmica del 2008 i la nova, ocasionada per la pandèmia de la Covid-19, ha tornat a impactar-hi amb força.

Els aturats sèniors són, a més, el col·lectiu a qui més afecta la durada de l’atur, i en molts casos són descartats dels processos de selecció per la seva experiència i per un estereotip erroni. «Hi ha una idea arrelada, tant a les empreses com a la societat en general, que una persona major de 50 anys ja no té espai al mercat laboral i per aquest motiu es pren la decisió d’eliminar-les de l’organització o no contractar-les», explica Martina Bote, fundadora i directora executiva de la consultoria de recursos humans MBR, especialitzada a atendre aquest col·lectiu.

L’experta, que va viure una situació similar fa un temps, assegura que s’està vivint un procés en què s’està arraconant el talent sènior. «Són persones amb una trajectòria de vida i professional que ja no té els mateixos lligams que podria tenir una persona més jove. És una llàstima que es desaprofiti aquest talent per fer créixer les empreses», apunta Bote.

Ella, igual com altres professionals sèniors, va trobar Generació SABA, un projecte de Fundació Endesa que compta amb la col·laboració de la Fundació máshumano. Nascut el 2018 per ser un punt de trobada entre persones, institucions i empreses, el seu objectiu és millorar l’ocupabilitat i el retorn al mercat laboral dels professionals sèniors de més de 50 anys, a més d’oferir al teixit empresarial la possibilitat de captar talent.

Solucions efectives per impulsar el talent sènior

Solucions efectives per impulsar el talent sèniorMalgrat el descens de l’atur durant el segon trimestre de l’any 2021, la situació no millora per als professionals de més de 50 anys. Les persones en situació d’atur d’aquest col·lectiu s’han incrementat en 2.400 respecte al trimestre anterior. Però la comparació interanual dona les pitjors dades: hi ha 129.500 persones majors de 50 anys a l’atur més que en el mateix trimestre del 2020. Una altra dada rellevant que reflecteix l’última EPA és que les dones són les més afectades d’aquest col·lectiu per l’atur. De la xifra total, 511.400 són dones i 435.000 són homes.

Per fer front a aquesta situació, Generació SABA ofereix un espai digital amb diferents recursos tant per als professionals sèniors com per a les empreses. El portal compta amb recursos com formacions, activitats, oportunitats d’ocupació i emprenedoria, a més d’un think- tank sobre talent sènior per estimular la recerca, el debat i impulsar iniciatives que millorin la situació d’aquest col·lectiu.

Bote va arribar fa tres anys al programa i gràcies als recursos que oferia es va animar a obrir la seva pròpia consultoria de recursos humans. «Vaig poder contactar amb altres professionals que també estaven en transició entre una feina i una altra, a més de fer algun projecte de ‘mentoring’. Tot això em va animar a emprendre la meva pròpia consultoria», assegura la consultora de RH.

Un perfil motivat

Un perfil motivatLes dades dels participants a Generació SABA mostren el perfil del professional sènior i els seus interessos principals. La gran majoria dels participants es troben a la franja d’edat de 50 a 54 anys i la participació per gènere mostra que el 62% són homes i el 38% són dones.

Les principals motivacions que els condueix a participar en aquesta iniciativa és principalment obtenir informació (53%), l’ocupació (34%) i la formació (11%). La gran majoria venen del sector comercial (30%), i el segueixen els economistes (21%), els encarregats d’operacions (11%) i els especialistes en recursos humans (10%), entre d’altres.

El 96% té interès per l’ocupació en empreses i el 91% en pimes i empreses emergents. El 74% desitja donar formació i el 68% oferir fer de mentor en projectes. També és rellevant que el 56% té interès a emprendre, com va ser el cas de Bote. 

El talent no té edat

El talent no té edat«Envellir és com escalar una gran muntanya: mentre es puja les forces disminueixen, però la mirada és més lliure i la vista més àmplia i serena». Aquesta frase del cineasta suec Ingmar Bergman descriu a la perfecció el talent sènior. L’experiència és un grau. Les aportacions d’aquest col·lectiu a la societat i a les estructures empresarials poden ajudar a trobar solucions i a millorar els resultats d’una empresa.

«El talent no té edat, i tots tenim coses per aportar a la societat i a les empreses», defensa Bote. Des de la seva consultoria s’ajuda a fer reflexionar les empreses sobre el valor del talent sènior i a incorporar en les seves polítiques de contractació el talent sense edat. «En els últims processos de selecció que he portat a terme s’han fitxat persones majors de 50 anys amb una professionalitat indiscutible», assegura la consultora.