Operació empresarial

¿Quines condicions imposa el Govern a l’opa sobre Naturgy?

L’Executiu exigeix recolzament a les inversions en transició ecològica, de manteniment del domicili social i plantilla, i la cotització a la borsa

naturgy

naturgy

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Després de gairebé mig any, el Govern ha autoritzat l’oferta de compra (opa) parcial del fons australià IFM sobre Naturgy. Al ser una empresa considerada estratègica, l’Executiu ha hagut de dictaminar sobre l’operació i li ha imposat una sèrie de condicions, molt més laxes de les previstes inicialment i encaminades a preservar el perfil industrial de la companyia.

Inversions

Durant cinc anys després de liquidar-se l’operació, el fons australià IFM, que aspira a obtenir fins el 22,69% del capital de Naturgy, amb una opa supeditada a arribar almenys al 17%, haurà de recolzar totes aquelles inversions de la companyia energètica destinades a la transició ecològica a Espanya. En concret, en l’exercici dels seus drets de vot a la junta d’accionistes o al consell d’administració la inversió de la companyia haurà de donar suport a «projectes vinculats a la transició energètica a Espanya que contribueixin a generar valor a llarg termini, siguin sostenibles i s’ajustin als estàndards de mercat en rendibilitat i perfil de risc».

Seu i ocupació

El nou accionista haurà també d’assegurar que la companyia manté la seu social a Espanya, així com la majoria de la plantilla al país. Naturgy ja ha portat a terme en els últims mesos un ajust d’ocupació. Es va tancar el mes passat amb un total de 800 baixes incentivades, 100 de les quals es produiran fins a final d’aquest any. En total, la companyia comptarà ara amb uns 10.540 empleats, 5.350 dels quals són a Espanya.

Dividend i borsa

Notícies relacionades

La política de dividends de la companyia haurà de ser «prudent, perquè permeti escometre la política d’inversió vinculada a la transició energètica» i una estratègia d’endeutament extern encaminada a mantenir la qualificació creditícia de grau d’inversió de la societat i que les ràtios d’endeutament no siguin superiors a les fixades per la CNMC. També haurà de realitzar la difusió al mercat d’informació financera anual i semestral, així com la difusió de l’informe de govern corporatiu i un informe sobre la remuneració del consell, i haurà de mantenir una nota creditícia de solvència. Al seu torn no podrà excloure de la borsa les accions de la companyia. En aquest cas, la condició regirà durant tres anys, a diferència de la resta de requisits, que són per a cinc anys.

Desinversions

El nou accionista de Naturgy no podrà donar suport a cap venda o desinversió diferent de les incloses en el pla estratègic de Naturgy 2021-2025 que impliqui que perdi el control sobre les filials o «que puguin posar en perill el bon funcionament de les activitats de transport i distribució d’energia elèctrica i gas natural a Espanya».