Diversificació empresarial

Amancio Ortega entra a Red Eléctrica després d’aconseguir el 5% del capital

  • L’empresari es converteix en el segon màxim accionista només per darrere l’Estat, que en té un 20%

Amancio Ortega entra a Red Eléctrica després d’aconseguir el 5% del capital
3
Es llegeix en minuts

El fundador d’Inditex, Amancio Ortega, a través de la seva societat Pontegadea Inversiones, ha entrat en el capital del grup Red Eléctrica (REE) amb una participació del 5% del capital, valorada en uns 456 milions d’euros. En concret, Ortega, l’home més de ric d’Espanya, ha aflorat aquesta participació del 5% a l’operador de la xarxa elèctrica, que suposa un paquet d’uns 27,054 milions d’accions de la companyia, segons consta en els registres de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

Els títols de Red Eléctrica van tancar aquest dijous a la borsa a un preu de 16,855 euros per acció, després de repuntar en la sessió borsària un 1,57%. Ortega s’erigeix així en el segon màxim accionista de la companyia, només per darrere de l’Estat, que té un 20% del capital a través de la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI). El tercer principal accionista de l’empresa és Blackrock, amb un 3,14%.

Aposta per l’energia

Fonts del braç inversor d’Amancio Ortega van indicar a Europa Press que «aquesta operació respon als exigents criteris que Pontegadea aplica a totes les seves inversions, tant en el seu negoci principal (en la selecció de la seva cartera d’actius immobiliaris) com en les inversions financeres en altres sectors». «La participació a REE suposa la incorporació a la nostra cartera d’un actiu de qualitat en què tenim vocació de permanència a llarg termini: una companyia del sector de les infraestructures energètiques amb una adequada estratègia mediambiental, social i de bon govern (ESG)», van explicar.

La participació de Pontegadea Inversiones a Red Eléctrica és la màxima que pot tenir un inversor a la companyia a causa de les limitacions legals a la participació i els drets polítics aplicables en el seu accionariat per tal de garantir la independència de la societat davant les altres activitats i agents del sector elèctric, ja que les activitats desenvolupades per l’empresa –el transport d’energia elèctrica i l’operació del sistema elèctric– són considerades un servei essencial.

Així, el límit per a qualsevol persona física o jurídica és del 5% del capital social, no podent exercir drets polítics per sobre del 3%, mentre que si l’inversor fa activitats en el sector elèctric no podran exercir drets polítics per sobre de l’1%, tot i que posseeixi aquest màxim del 5%. L’excepció és el règim especial per a la SEPI, que haurà de disposar, en tot cas, d’una participació no inferior al 10% del capital social de Red Eléctrica.

Ja té un 5% d’Enagás

Notícies relacionades

Aquesta és la segona inversió del vehicle inversor d’Amancio Ortega en el negoci regulat del sector de l’energia. El desembre del 2019, Pontegadea ja va desembarcar a Enagás, el gestor de la xarxa gasista, amb la compra d’un 5% del capital per un import de 281,63 milions d’euros en una ampliació de capital feta pel grup. A més d’aquestes participacions i del 59,294% a Inditex, Pontegadea compta amb participacions rellevants de caràcter financer a Telxius (9,99%).

El Grup Pontegadea, que reuneix totes les societats de cartera propietat d’Amancio Ortega, les seves filials dedicades al negoci immobiliari i altres participacions de caràcter financer, va tancar l’exercici 2020 amb un benefici net de 666 milions d’euros, cosa que suposa una caiguda del 62% respecte a l’exercici precedent, la primera en la seva història. La firma, que es va constituir el 2001, aconsegueix aquest benefici en un any marcat per la pandèmia de la Covid-19 després de comptabilitzar 60 milions d’euros en donacions a la Fundació Amancio Ortega, segons ha explicat. Així mateix, el braç inversor del fundador d’Inditex va tancar l’exercici 2020 amb una xifra de negoci de 1.282 milions d’euros, cosa que suposa un descens del 43% respecte als 2.261 milions arribats un any abans.