Finançament ISA

Estudia ara i paga quan treballis

  • El finançament ISA permet començar a pagar la formació una vegada es comença a treballar

  • En cas de no trobar feina o de perdre-la el deute es congelarà fins que l’alumne comenci a treballar

4
Es llegeix en minuts
Lidia Álvarez Vellido
Lidia Álvarez Vellido

Redactora del suplemento 'actius'

ver +

El mercat laboral està en constant moviment i l’arribada de la pandèmia, amb la conseqüent acceleració de la digitalització, ha demostrat que el reciclatge dels coneixements és clau per trobar un lloc de treball en els temps que corren. Però, ¿què passa si no es disposa de prou diners per poder accedir a aquesta formació?

Hi ha una solució bastant nova a Espanya. Es coneix com a acord d’ingressos compartits o ISA, sigles en anglès d’‘income share agreement’. O el que és el mateix: pagar la formació una vegada es comença a treballar. Aquest mètode de finançament d’estudis privats permet a l’estudiant accedir a formació sense necessitat de pagar per endavant el curs o programa. L’únic requisit és comprometre’s a entregar un percentatge del seu futur sou que, en la majoria de casos, ha de ser superior a un llindar establert, altrament, aquest deute continua congelat.

«Amb la pandèmia molta gent ha perdut la feina i si volen estudiar han de, o bé tenir uns estalvis, o bé demanar els diners a un banc que exigeix uns determinats ingressos, una cosa complicada si estàs a l’atur», afirma Mariano Kostelec, fundador i conseller delegat de Student Finance. Aquesta ‘start-up’ ‘fintech’ permet a les escoles introduir aquest mètode de finançament amb l’objectiu de democratitzar l’accés a la formació de qualitat i augmentar l’ocupabilitat.

Per a Kostelec, a més potencia l’adaptabilitat a sectors on hi ha molta demanda. Un exemple que posa l’emprenedor és el d’aquelles persones que treballaven en bancs i han tancat la seva sucursal o els caixers de supermercats que estan perdent els seus llocs per la implantació de caixes autocobrament. «¿Després de 10 anys en això què fan? No és per falta d’oportunitats, hi ha demanda de sobra en moltes professions, per exemple en desenvolupament web, però cal formar-se».

Aquests llocs de treball lligats a les noves tecnologies i a la digitalització tenen una alta demanda en l’actualitat i els cursos relacionats amb ‘big data’, ciberseguretat, programació, màrqueting digital o ‘blockchain’, poden superar els 7.500 euros. És per això que la ‘fintech’ s’enfoca, de moment, en aquest sector tot i que el seu fundador assegura que aniran incrementant l’oferta. Sense anar més lluny, juntament amb els programes enfocats en àrees TIC ja s’obren pas d’altres per a sectors com el de les finances a través d’una escola de negocis.

Entre les escoles que col·laboren amb aquesta ‘fintech’ hi ha Le Wagon o 4Geeks Academy, que imparteixen cursos de desenvolupament web i programació i es tornarà el 10% del salari, tot i que a 4Geeks el pagament màxim seran 6.500 euros, i a Le Wagon, 9.900 euros. D’altra banda, IronHack té com a requisit pagar el 15% del curs per endavant i des de l’escola asseguren que la taxa d’ocupabilitat és del 89% als 180 dies. 

Segons especifica Kostelec, en cas de no trobar feina o de perdre-la el deute es congelarà fins que l’alumne comenci a treballar.

«Solen trobar feina ràpidament. Per implantar aquest tipus de finançament has de triar activitats que tinguin una àmplia ocupabilitat. La raó per la qual la majoria d’escoles que permeten aquest mètode ofereixen formació en TIC es deu que és una indústria amb una gran demanda al món», diu Ariel Camus, fundador i conseller delegat de Microverse, una ‘start-up’ que imparteix estudis en enginyeria de ‘software’ i que té disponible el model ISA de forma independent. En aquesta escola no es pagarà res si el sou és inferior a 1.000 dòlars (uns 850 euros) o no es troba feina com a desenvolupador de ‘software’. Segons Glassdoor, a Espanya el sou mitjà d’aquests professionals en els seus primers anys és de més de 21.000 euros anuals, tot i que si parlem d’un perfil sènior, els ingressos poden arribar als 45.000 euros.

Notícies relacionades

Per a Camus, aquestes professions tenen un punt al seu favor i és que es pot treballar en remot. «Això permet emplear-se en empreses dels Estats Units, per exemple, que paguen molt més que en altres parts del món i sense necessitat de moure’t de la teva ciutat». Segons el cercador de sous, el mateix desenvolupador de ‘software’ als Estats Units guanyaria uns 50.000 euros, mentre que un perfil amb experiència supera els 76.000 euros. Aquesta és la raó per la qual l’escola nord-americana Lambda School determina el salari mínim per començar a pagar la formació en més de 42.000 euros anuals.

Per a Tiago Santos, responsable dels campus de Madrid i Barcelona d’Ironhack «aquesta fórmula és molt beneficiosa per a l’estudiant ja que sap exactament quant pagarà pel curs i que ho farà quan ja s’estigui beneficiant del retorn de la seva inversió», diu.

Temes:

Ocupació