Al Parlament

ERC i Junts rebutgen estendre la paga extra dels sanitaris al personal de neteja

  • Els partits del Govern voten en contra d’una moció al Parlament que els instava a gratificar els professionals del sector de la neteja de les instal·lacions sanitàries pel seu acompliment i risc durant la pandèmia

acces restringit coronavirus hospital esperit sant lr 1587478310 700

acces restringit coronavirus hospital esperit sant lr 1587478310 700

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Parlament de Catalunya va rebutjar aquest dijous estendre la paga extra concedida al personal sanitari en reconeixement a la seva tasca i esforç durant la pandèmia també al personal de neteja que exercia les seves funcions a les mateixes instal·lacions. ERC, Junts i Vox van votar en contra d’aquesta moció, que pretenia instar al Govern que incorporés aquesta mesura entre les seves accions executives. El sindicat CCOO ha emès un comunicat de rebuig davant l’esmentada decisió, en el qual afirma que «una vegada més veiem com els treballs que han sigut essencials en la pandèmia són invisibilitzats per unes administracions que tenen una visió clientelar i classista del treball».

La moció ha comptat amb els vots favorables del PSC, comuns, la CUP, Cs i el PP, que no han sigut suficients perquè tirés endavant. Es pot recordar que una moció no té caràcter vinculant i és una proposició legislativa que es fa des del Parlament al Govern perquè incorpori l’esmentada matèria en el seu fer de govern. Finalment, ni ERC ni Junts, els partits que ocupen actualment l’Executiu, han votat a favor de fer seva aquesta reivindicació dels treballadors del sector de la neteja, que consideren discriminatori que els sanitaris sí que rebessin una gratificació i que ells, malgrat exposar-se en els mateixos espais i ser imprescindible la seva tasca per mantenir nets els espais de treball, no hi tinguin dret. La ultradreta de Vox tampoc ha votat a favor d’aquesta proposta.

Notícies relacionades

La paga extra als sanitaris és una mesura que es remunta a l’anterior legislatura, quan Quim Torra era president. Llavors es va disposar que tots els professionals del sistema públic i concertat de la sanitat catalana –com metges, infermeres, auxiliars, zeladors i fisioterapeutes– rebessin un extra en la seva nòmina com a compensació a la seva feina al capdavant de la pandèmia. A aquest col·lectiu es va afegir el personal de les residències d’avis, però no el de la neteja, que malgrat diverses jornades de vaga no van aconseguir forçar el Govern a incloure’ls en la quota de beneficiaris.

L’esmentat extra va oscil·lar entre els 350 i els 1.350 euros, depenent de la categoria professional del treballador i de quina hauria sigut la seva exposició a la Covid. Per la seva banda, per al personal de les residències d’avis l’import es va limitar a un màxim de 900 euros, que variarà en funció de les places públiques i també de la categoria professional.