1.010 MILIONS

Les ‘telecos’ paguen en la subhasta de 5G tot just 15 milions més del preu de sortida

Telefónica, Orange i Vodafone s’adjudiquen espectre en la licitació més ràpida de la història que ha durat dos dies

1
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El Govern recaptarà la meitat del que havia previst a la banda de freqüències de 700 megahertzs (MHz) de 5G, la cinquena generació de telefonia mòbil cridada a revolucionar la indústria i l’economia del futur. La licitació ha durat només dues jornades i ha culminat a un preu de 1.010,09 milions d’euros, només 15 milions més de l’establert en el preu de sortida, i la meitat del que havia previst ingressar el Govern en els Pressupostos Generals de l’Estat 2021 (2.100 milions d’euros).

Orange ha obtingut 2x10MHz d’espectre per 350 milions d’euros. D’aquesta forma, la companyia es consolida com l’operador amb més quantitat d’espectre a les dues bandes prioritàries per al desplegament de la tecnologia 5G, ja que l’operadora compta també amb 110 MHz a la banda 3,5 GHz (3,4-3,8 GHz). La companyia ha invertit en total 523 milions d’euros en l’adquisició d’aquestes freqüències.

Vodafone Espanya ha adquirit uns altres 2x10MHz per 350 milions d’euros (preu de sortida del bloc) i compta amb 90 MHz a la banda de 3.700 MHz. Per la seva banda, Telefónica ha sigut adjudicatària d’un dels dos blocs de 2x10 MHz per un import de 310,09 milions d’euros, que se suma a uns altres 100 MHz a la banda de 3.500 MHz.

El bloc adjudicat a Telefónica, segons ha indicat la companyia, porta associat uns compromisos de cobertura per cobrir abans de juny del 2025 amb 5G tots els municipis de més de 20.000 habitants, els aeroports, ports i estacions de l’AVE, així com les autopistes, autovies i carreteres multicarril.

Les tres operadores comptaran amb aquestes freqüències amb una concessió de 20 anys que es podrà prolongar 20 anys més.

Notícies relacionades

Amb aquest resultat, no s’han cobert totes les freqüències que havia ofert a subhasta el Govern, ja que hi ha tres bandes de 5 MHz de comunicacions descendents amb un preu de sortida total de 25,5 milions d’euros que han quedat sense assignar.

La banda dels 700 megahertzs és la més interessant per a les companyies perquè és la que permet una cobertura més gran als interiors dels edificis i a zones extenses. El 5G promet, entre altres bondats, més rapidesa de descàrrega, menor latència i més cobertura, així com la possibilitat de poder connectar infinitat de dispositius alhora, el que permetrà desplegar el cotxe connectat o la indústria 4.0.

Temes:

5G