Recupera nivells del 2012

La Generalitat surt del ‘bo porqueria’ una dècada després i podrà emetre deute

  • Giró defensa que «la millora del ràting és un senyal de confiança en les polítiques del Govern per redreçar l’economia»

El conseller de economia Jaume Giró

El conseller de economia Jaume Giró / ACN

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Generalitat surt del grau especulatiu, col·loquialment denominat ‘bo porqueria’, i torna a situar-se, una dècada després, en grau d’inversió després que l’agència de qualificació de riscos Fitch hagi elevat dos esglaons el ràting, que passa de BB a BBB-, amb perspectiva estable. Aquest és un dels requisits necessaris per poder tornar a emetre deute als mercats, «un dels objectius que la Generalitat s’ha fixat per a aquesta legislatura», ha destacat el conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró.

El responsable econòmic del Govern ha assenyalat que aquesta modificació a l’alça del deute català suposa «un pas endavant significatiu en la millora de la confiança i en la normalització de les finances de la Generalitat», que recuperen així nivells de l’any 2012.

Al seu informe, Fitch valora la capacitat de la Generalitat per avançar en el reequilibri dels seus comptes i ressalta la diversificació de l’economia catalana, amb la indústria com un dels sectors tractors i amb un paper important, també, de les pimes i l’empresa familiar.

Més enllà de les fortaleses econòmiques de Catalunya i la gestió econòmica de la Generalitat, l’agència remarca així mateix l’existència d’un escenari polític més propici a la negociació entre els governs espanyol i català, segons indica la Conselleria.

Giró ha recordat que el ràting reflecteix «la capacitat d’un govern o d’una empresa per fer front als seus pagaments, és a dir, la seva solvència davant el deute», i per això ha incidit que «la millora del ràting és un senyal de confiança en les polítiques del Govern per redreçar l’economia».

Notícies relacionades

La Conselleria apunta que la millora en la qualificació del deute català arriba després de les reunions que directius i tècnics de Fitch van mantenir a finals de juny amb el nou conseller Giró i el seu equip.

La Generalitat acumulava fins al setembre del 2020 un deute per valor de 78.279 milions, dels quals 62.376 corresponien als diferents mecanismes de liquiditat habilitats en els últims anys per l’Estat, que és de llarg el seu principal creditor.