fons europeus

L’Ecofin aprova el pla de recuperació espanyol

L’aprovació permet desbloquejar un avançament d’ajudes de 9.000 milions d’euros

L’Ecofin aprova el pla de recuperació espanyol

David Castro

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

El pla de recuperació d’Espanya, dissenyat pel Govern de Pedro Sánchez per esmorteir l’impacte de la crisi desencadenada per la pandèmia de Covid-19 i reflotar l’economia espanyola, ja té la llum verda dels Vint-i-set. Els ministres d’Economia i Finances de la UE han aprovat aquest dimarts el pla de reformes i inversions que permetrà al Govern accedir a un avançament automàtic de 9.000 milions d’euros, el 13% dels 69.500 milions en subvencions a fons perdut que rebrà Espanya amb càrrec als fons del Next Generation EU fins al 2026.

Notícies relacionades

A més del pla espanyol, la UE també ha donat llum verda als plans presentats per Àustria, Bèlgica, Dinamarca, França, Alemanya, Grècia, Itàlia, Letònia, Luxemburg, Portugal i Eslovàquia. «Bones notícies. Els ministres de l’Ecofin han donat llum verda als primers 12 plans nacionals de recuperació. El finançament podrà començar a fluir aviat per finançar reformes i inversions. L’objectiu ara: posar-les en marxa ràpida i efectivament», ha destacat el vicepresident de la Comissió, Valdis Dombrovskis. «Constitueix un gran pas endavant en la recuperació econòmica d’Europa. Permeten que els estats membres firmin els primers acords de finançament i que es realitzin els pagaments de prefinançament», ha afegit el ministre eslovè d’Hisenda i president de torn de l’Ecofin, Andrej Sircelj.

Amb l’aval de l’Ecofin, Espanya tindrà via lliure per concloure la paperassa final i començar a accedir als fons de recuperació que depenen de les emissions de deute de la Comissió Europea. Fins ara, Brussel·les ha aconseguit captar 35.000 milions d’euros en dues emissions i aquest dimecres porta a terme la tercera. L’objectiu és començar a desemborsar les primeres ajudes a finals del mes de juliol.

Temes:

Unió Europea