Aliança

Catalunya i València col·laboraran en projectes estratègics

Les dues comunitats reclamen més capacitat de gestió autonòmica dels fons europeus

zentauroepp55513323 roger torrent201021100052

zentauroepp55513323 roger torrent201021100052 / ERC

2
Es llegeix en minuts

Aliança catalanovalenciana. El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, i el d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball de la Generalitat Valenciana, Rafa Climent, han acordat col·laborar en projectes estratègics de transformació econòmica. Alhora han reclamat a l’Executiu central la gestió dels fons europeus de recuperació. Fins i tot han retret el «menyspreu» del Govern per no haver-los tingut en compte en el cas del vehicle elèctric.

Torrent i Climent han mantingut una reunió institucional en què han abordat la gestió dels fons ‘Next Generation’, així com la necessitat de trobar sinergies en diferents àmbits empresarials. En la trobada també hi han participat el conseller delegat d’Acció, Joan Romero, i la directora general de l’IVACE, Júlia Company.

Els dos consellers han acordat iniciar aquest camí amb la creació d’un grup de treball centrat en àmbits que són d’interès per a les dues economies. El primer punt consisteix a incidir en la transferència tecnològica i la col·laboració d’empreses entre els instituts tecnològics valencians i els centres tecnològics i el centre Tecnio català. Una altra de les àrees de treball serà la mobilitat del futur, «connectada, intel·ligent i autònoma».

Digitalització de les pimes

En una compareixença conjunta, Torrent ha destacat que els dos governs coincideixen que poden «contribuir a potenciar la competitivitat i resiliència» de les seves economies amb projectes col·laboratius entre els dos territoris. I davant l’oportunitat dels fons europeus ha assegurat: «Estem convençuts que és des de Catalunya i des del País Valencià des d’on podem gestionar amb més eficàcia els fons europeus».

Notícies relacionades

Climent, per la seva banda, ha remarcat que han de ser les autonomies «les que han de liderar l’administració d’aquests fons en les polítiques industrials perquè som les que poden donar millor resposta a les necessitats dels sectors i empreses que s’agrupen en els nostres sistemes productius locals». I ha afegit: «La majoria d’aquests fons haurien de destinar-se a finançar la digitalització de les pimes, que són la base del nostre teixit productiu, perquè siguin elles les protagonistes del procés de transformació de la nostra economia».

Els dos consellers s’han compromès a buscar sinergies i interessos comuns, incloent-hi la possibilitat de presentar projectes conjunts, per accedir al màxim de fons europeus. Es tractaria de potenciar models econòmics similars i vertebrar «un espai de prosperitat i sostenibilitat que representen els dos territoris de l’arc mediterrani.