Sentència

L’Estat indemnitzarà amb 11.712 euros una infermera amb el 79% de discapacitat per retirar-li la pensió

  • El Jutjat Social número 8 de Barcelona condemna la Seguretat Social per retirar la prestació per incapacitat permanent a una treballadora a l’ignorar totes les seves malalties: «És desconcertant, diu el jutge a la seva interlocutòria

depresion

depresion

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Jutjat Social número 8 de Barcelona ha condemnat la Seguretat Social per retirar la pensió per incapacitat permanent a una auxiliar d’infermeria amb el 79% de discapacitat. El magistrat reprèn greument l’Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) en un cas que qualifica de «desconcertant». El magistrat ha condemnat l’Estat a pagar 11.712 euros en concepte de quanties retardades, després de més d’un any amb la pensió retirada indegudament. La sentència, a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, va ser guanyada recentment pel despatx Campmany Abogados.

L’organisme públic va ignorar completament l’informe previ del Departament de Treball i va denegar de cop la prestació a una persona amb fibromiàlgia i fatiga crònica, a més d’un trastorn depressiu recurrent. Malalties que la demandant arrossegava des de fa temps i que l’Estat va obviar completament, considerant que podia passar de cop del 79% d’incapacitat al 0%.

Notícies relacionades

El mateix jutge reconeix que «aquest cas és una mica desconcertant», ja que mentre que l’INSS (responsable dels pagaments) no hi veu cap grau d’incapacitat, el Departament de Treball considera acreditada una invalidesa del 79%. En ella es recolza després de recopilar la documentació de diversos facultatius, com el centre de salut mental de Sants, l’Hospital Clínic, l’Hospital Universitari Sagrat Cor i el centre Sant Pere Claver; segons enumera la sentència. 

Malgrat el catàleg de documentació i proves, l’INSS va decidir el 28 d’octubre del 2019 retirar la incapacitat permanent a aquesta auxiliar d’infermeria. Aquell mateix any, poc abans de la decisió de l’organisme públic, la demandant havia passat tres mesos ingressada en la unitat de subaguts de psiquiatria per tractar-se. «És cert que aquestes administracions s’han d’atenir a normes jurídiques i criteris diferents, però no és comprensible un abisme valoratiu d’aquesta envergadura», afirma el jutge en la seva resolució.