Tecnologia

¿Qui és Andy Jassy, el nou conseller delegat d’Amazon?

Jassy, que substitueix Jeff Bezos al capdavant del gegant del comerç electrònic, va néixer a Scarsdale (Nova York) al si d’una família d’ascendència jueva i hongaresa el 1968

¿Qui és Andy Jassy, el nou conseller delegat d’Amazon?

AFP / AUSTON JAMES / AMAZON

3
Es llegeix en minuts

Andy Jassy, de 53 anys, es va convertir aquest dilluns en el segon conseller delegat de la història d’Amazon, una empresa que coneix gairebé des dels seus orígens i que durant les passades dues dècades ha impulsat fins al més alt del negoci al núvol.

Jassy, que substitueix Jeff Bezos al capdavant del gegant del comerç electrònic, va néixer a Scarsdale (Nova York) al si d’una família d’ascendència jueva i hongaresa el 1968 i va estudiar a la Universitat d’Harvard, d’on es va graduar amb un màster en Administració d’Empreses (MBA, per les seves sigles en anglès).

Després de fer els seus primers passos al mercat laboral en una empresa especialitzada en articles per a col·leccionistes i fundar posteriorment amb un soci una companyia que no va funcionar i va haver de tancar, el gran any per a Jassy va arribar el 1997.

Es va casar el mateix any que Amazon el va contractar

En aquell moment, als 29 anys, es va casar amb la seva actual dona, Elana Rochelle Caplan, i va ser contractat per la que llavors era una petita i desconeguda empresa de Seattle (estat de Washington, EUA) que es dedicava a vendre llibres per internet: Amazon.

La seva primera feina a la companyia va ser al departament de màrqueting, però de seguida es va guanyar la plena confiança del fundador i conseller delegat de la firma, Jeff Bezos, i va passar a ser el seu assistent tècnic personal.

Segons diuen els qui van compartir aquells primers anys a Amazon, tal era la complicitat entre tots dos que mai se separaven, i la resta de treballadors van anomenar Jassy com «l’ombra» del cap.

Des del seu nou lloc com a assistent tècnic del conseller delegat, va destacar per la seva capacitat d’identificar a primera vista tota mena d’ineficiències dins de l’empresa.

Servidors propis per estalviar diners

Una de les seves propostes per estalviar diners, concebuda el 2003, va ser que Amazon adquirís servidors i sistemes d’emmagatzematge en núvol propis, sense haver de contractar els de tercers, cosa que va suposar el germen d’Amazon Web Services (AWS), la plataforma de serveis més gran al núvol en l’actualitat.

«Va convèncer Jeff que havia d’invertir en infraestructura per reduir la nostra dependència i Andy es va convertir en el fundador i cap d’AWS», va explicar a Twitter Dan Rose, que va compartir amb Jassy aquella primera època d’Amazon.

Amb Jassy liderant-la des dels seus inicis i en un estat de forma excel·lent –AWS és líder destacada al sector i els seus beneficis suposen més de la meitat dels guanys totals d’Amazon– és gairebé segur que el paper de la computació al núvol augmentarà més encara amb la nova direcció.

Aixecat per la pandèmia

I si la tendència ja era a l’alça durant els últims anys, la pandèmia de Covid-19 ho ha accelerat encara més, disparant la base de clients d’AWS i convertint-la en un servei imprescindible per a moltes empreses, que han passat a operar en remot i que per tant necessiten quantitats d’emmagatzemament digital gegants.

Sota la direcció de Jassy, AWS ha aconseguit tanta quota de mercat que una caiguda temporal dels seus serveis –com va passar el novembre de l’any passat– pot paralitzar l’activitat de centenars de milers d’empreses i organitzacions.

Notícies relacionades

Entre els seus clients hi ha Adobe, Spotify, Netflix, Roku, grans mitjans dels EUA com The Washington Post, WNYC, The Philadelphia Inquirer, l’Agència Central d’Intel·ligència (CIA) i el Comitè Nacional Demòcrata.

Pel seu lideratge a AWS, la seva proximitat a Bezos i el seu poder dins de l’empresa (és un dels executius més ben pagats), Jassy encapçalava des de fa temps totes les travesses per dirigir el gegant del comerç electrònic quan el seu fundador es retirés, i es pot esperar d’ell una línia continuista en els pròxims anys.