Ocupació pública

Iceta i sindicats es reuneixen aquesta tarda per tancar la primera reforma de la interinitat

  • El pacte que ultimen les parts incorpora indemnitzacions de 20 dies per any treballat per a tots els interins que perdin la seva plaça

  • Les diferents proves d’una oposició seran eliminatòries entre si, en contra del que demanaven els interins

El ministro de Política Territorial y Función Pública, Miquel Iceta (c), asiste a la firma del Plan de choque para reducir la temporalidad en las administraciones públicas entre comunidades autónomas y sindicatos, este lunes en Madrid.

El ministro de Política Territorial y Función Pública, Miquel Iceta (c), asiste a la firma del Plan de choque para reducir la temporalidad en las administraciones públicas entre comunidades autónomas y sindicatos, este lunes en Madrid. / FERNANDO VILLAR /EFE (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Ministeri de Política Territorial i Funció Pública i els sindicats es reuneixen en la tarda d’aquest dilluns per tancar la primera reforma de la interinitat, amb l’objectiu de rebaixar les altes cotes de temporalitat que arrossega des de fa anys l’Administració. El principal punt del document que esperen tancar les parts aquesta tarda és la indemnització de 20 dies per any treballat de la qual disposaran tots els interins, ja siguin del cos de funcionaris o del personal laboral, quan perdin la seva plaça. Així consta en l’últim esborrany al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO.

L’acord per a la primera reforma de la interinitat s’ha fet esperar i arrossega un parell de setmanes de retard, segons les primeres dates que es va marcar el ministre Miquel Iceta. El rebuig de part de les autonomies a assumir el text que els remetia el Govern ha sigut un dels factors clau que expliquen l’esmentat retard, a causa que són les principals afectades d’aquesta. Ja que les cotes més elevades d’eventualitat es concentren en serveis gestionats des de les autonomies, com la sanitat o l’educació; amb percentatges que superen el 35% d’eventualitat.

El principal punt de l’acord és la indemnització per als interins que perdin la plaça si l’Administració convoca l’oposició i l’interí que l’ocupava no supera el procés, ja sigui perquè l’esmentada plaça ha sigut amortitzada i queda eliminada (només aplicable per al personal laboral). Sobre aquest últim, el dret a indemnització ja regeix en supòsits d’aquest tipus, tal com va consolidar el Tribunal Suprem en una sentència recent. No hi haurà, no obstant, dret a compensació ni en cas que l’acabament de la relació de servei sigui per causes disciplinàries, ni per renúncia voluntària. 

El pacte que irreprensiblement es tancarà aquesta tarda també inclou un compromís d’incorporar convocatòries extraordinàries d’oposicions, específicament dissenyades per cobrir els actuals llocs ocupats per eventuals i que des de fa anys no són sotmesos a concurs públic. «Aquest procés suposarà l’autorització d’una taxa addicional per a l’estabilització del personal temporal. En aquest sentit, tots els processos d’estabilització hauran d’estar resolts abans del 31 de desembre del 2024 com a data límit improrrogable», diu l’últim esborrany al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO.

En paral·lel a aquest dret indemnitzatori, l’últim esborrany també incorpora que cada administració o organisme pugui crear una borsa d’interins, similar a la que regeix en sectors com l’educació, per trucar-los amb caràcter prioritari per a una substitució una vegada hi hagi una plaça vacant.

Proves eliminatòries

Notícies relacionades

¿Quantes places es trauran per aquesta via i en quins terminis? Això és una cosa que l’equip d’Iceta i els sindicats aniran negociant i revisant durant els pròxims mesos i anys a través d’una comissió de seguiment, el calendari de la qual s’establirà a partir d’aquest mes de setembre. L’últim esborrany sí que explicita que s’augmentarà el pes de l’experiència fins al 40% en el puntatge, per donar facilitats als interins. I aquests nous criteris també seran aplicables a les oposicions per a mobilitat interna o promoció de funcionaris ja amb plaça.

No obstant, l’esborrany no inclou que les proves de l’oposició deixin de ser eliminatòries entre si. És a dir, que si l’opositor suspenia la primera, podia passar a la segona i després es faria la mitjana entre totes. Això era una reivindicació dels interins, ja que denuncien que l’experiència pot augmentar de valor, però de res serveix si l’interí queda suspès prèviament en una prova més memorística. Fonts sindicals al·leguen que aquest punt s’ha exclòs de l’acord estatal ja que podria envair competències exclusives de les comunitats autònomes.