Les 10 claus

¿Com podeu demanar les ajudes de la Generalitat per a treballadors en erto de fins a 700 euros?

  • El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) publica l’ordre per obrir la convocatòria d’ajudes per a treballadors afectats per un erto. Aquí teniu les 10 claus per demanar-les

sepe-3

sepe-3 / JORDI COTRINA

4
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern de la Generalitat va pactar a principis de juny amb les patronals i els sindicats habilitar una partida de 60 milions d’euros per donar ajudes a treballadors que estiguessin afectats per un erto. La partida de transferències està destinada a pal·liar la pèrdua de poder adquisitiu d’aquelles persones que porten més temps en un expedient i que amb la prestació del SEPE no arriben a cobrar el salari habitual. El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) ha publicat les bases de la convocatòria i aquestes en són les principals claus.

1. ¿Qui pot demanar les ajudes?

Les ajudes disposades per la Generalitat estan dirigides a tots els treballadors en erto que estiguessin en un expedient en actiu almenys un dia durant el mes de maig i que aquest expedient estigués registrat a causa de força major de Covid. L’erto pot ser total o parcial, això és indiferent. L’únic requisit és que en algun moment del maig estiguessin en erto. Si aquest erto va acabar a mitjans de maig, però el treballador va estar en algun moment en erto durant aquest mes, també pot cobrar l’ajuda. Un altre requisit és que el treballador ha de tenir el domicili a Catalunya. Segons les dades oficials de la Seguretat Social, al maig hi va haver 119.345 treballadors catalans en erto.

2. ¿Poden els treballadors fixos discontinus demanar les ajudes?

Sí, la partida disposada per la Conselleria d’Empresa i Treball també dona cobertura als treballadors amb contracte fix discontinu, sempre que l’empresa que els ocupi els hagi inclòs en l’erto. A més dels fixos discontinus, també poden sol·licitar-la les persones sòcies treballadores de cooperatives i societats laborals.

3. ¿A quant ascendeixen les ajudes?

L’import d’aquestes ajudes serà de 600 o 700 euros, en funció del temps que el sol·licitant porti en erto.

4. ¿És un pagament únic?

Sí, la convocatòria iniciada aquest dimarts contempla un únic pagament no repetible en el temps. Això no implica que la Generalitat reediti futures noves convocatòries en aquest sentit. De fet, el febrer passat ja va habilitar unes ajudes d’aquest tipus i aquestes en representen una segona edició. La voluntat públicament manifestada pels responsables del departament és que, mentre duri la pandèmia i hi hagi treballadors en erto per causes de Covid, no tanquen la porta a noves ajudes.

5. ¿He d’inscriure’m per rebre-les?

Sí, la inscripció és requisit necessari i imprescindible per rebre les ajudes. I totes les inscripcions hauran de fer-se exclusivament via ‘online’. Si una persona compleix tots els requisits, però activament no sol·licita la prestació, no la rebrà. La Generalitat tampoc es posarà en contacte amb els potencials beneficiaris per recordar-los que hi tenen dret. Han de ser aquests els que activament s’hi inscriguin i ho facin en els temps establerts.

6. ¿On m’he d’inscriure?

El canal d’inscripció serà l’espai de tràmits de la seu electrònica de la Generalitat, i els sol·licitants hauran de buscar el tràmit «Inscripció prèvia en l’ajuda extraordinària per a persones treballadores afectades per un erto derivat de la Covid-19 i per a persones amb contracte fix discontinu beneficiàries de la prestació extraordinària». L’interessat només ha de presentar un únic formulari, si en presenta més d’un només es tindrà en compte l’últim presentat.

7. ¿A partir de quin dia i fins quan puc inscriure’m?

El termini d’inscripció prèvia s’obre el dilluns 5 de juliol del 2021 a partir de les 09.00 hores. I estarà disponible de manera ininterrompuda fins a les 15.00 hores del dijous 15 de juliol del 2021. Una vegada superat el termini d’inscripció no es podrà sol·licitar l’ajuda, per més que es compleixin tots els requisits.

8. ¿Quines dades he de presentar?

La informació requerida per la Generalitat per cobrar les ajudes és molt limitada. I és que, amb la voluntat de no haver de coordinar-se amb el SEPE per evitar problemes en la gestió, seran els tècnics del departament els que assumiran el gruix de la càrrega burocràtica. Els sol·licitants hauran d’omplir un formulari on se’ls demanarà el nom, cognom i DNI o NIE, unes dades de contacte (correu i telèfon), direcció de residència, dades de l’empresa on la persona treballa (denominació social completa, domicili i NIF), número de compte del treballador, dates i períodes en què ha estat en erto i una declaració responsable que tot el que s’ha dit és verídic.

9. ¿Quan cobraré les ajudes?

Notícies relacionades

La conselleria dirigida per Roger Torrent no ha especificat la data exacta de quan es cobraran les ajudes, tot i que sí que ha avançat que el cobrament es produirà «durant el mes de juliol».

10. ¿Són incompatibles amb altres ajudes?

No, aquestes ajudes per a treballadors en erto no són incompatibles amb la passada edició del mes de febrer (i pagada majoritàriament al març). Si que ho són amb els deutes que mantingui el treballador amb l’Administració.