Mercat laboral

Espanya suma 233.000 ocupats al juny i voreja els nivells de l’estiu prepandèmia

  • El mercat laboral espanyol recupera pràcticament en un any i mig el nivell d’afiliació del 2019; davant els 12 anys que va tardar en l’anterior crisi financera

  • L’atur es redueix en 166.000 persones, la caiguda més gran de la sèrie històrica; tot i que encara hi ha 368.000 aturats més que abans de la pandèmia

Espanya suma 233.000 ocupats al juny i voreja els nivells de l’estiu prepandèmia

Ferran Nadeu

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Aquest juny Espanya es va quedar a les portes de recuperar els nivells d’ocupació de l’estiu abans de la Covid. El mercat laboral va sumar 233.000 nous ocupats en el que ha sigut el millor juny de la història de l’ocupació a Espanya. Pràcticament en un any i mig ha regenerat el que en la crisi financera li va costar 12 anys. No obstant, les bones dades d’ocupació no són incompatibles amb el fet que a Espanya encara hi hagi 368.292 aturats més que abans d’irrompre la Covid. I és que molts dels que van perdre la feina la funesta primavera del 2020 encara no l’han recuperat. Així ho reflecteixen les dades actualitzades aquest divendres pels Ministeris de Treball i Seguretat Social, aixecades per l’efervescència en la contractació de sectors com la restauració o l’hoteleria, que tornen a una activitat moderada després de la seva particular travessia al desert des del març del 2020.

El mercat laboral espanyol es va quedar a 17.420 afiliats de poder tancar el mes amb millors registres d’ocupació que els que manejava l’estiu anterior al coronavirus. El final de l’estat d’alarma i la velocitat que ha agafat la campanya de vacunació estan posant a l’ocupació pista per accelerar i aquest juny ha viscut el seu millor sisè mes de l’any en la sèrie històrica. Tant en creació d’ocupació, fins i tot per sobre dels junys previs a l’esclat de la bombolla immobiliària; com pel que fa a la reducció d’atur.

La destrucció d’ocupació davant la irrupció de la Covid va ser tan intensa com ho està sent la desescalada i des de l’estiu passat s’han creat 875.941 llocs de treball nets. Els ertos també van seguir la tendència a la baixa, part de les empreses limitades en la seva activitat estan tornant a obrir o a incrementar els seus volums de facturació i el juny va tancar amb 447.800 treballadors en suspensió; uns 100.000 menys que el mes anterior. D’aquests, al voltant de 300.000 són empleats totalment inactius i la resta estan en un erto parcial, treballant part de la jornada. «Estem davant una recuperació d’amplíssim espectre», ha declarat el ministre d’Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá; en roda de premsa.

Notícies relacionades

El cicle laboral a Espanya recupera progressivament la normalitat, amb els seus vicis i virtuts. L’estiu és sinònim d’efervescència de la contractació, amb especial estrebada de sectors vinculats al turisme i dosis importants d’eventualitat. La «característica espanyola», tal com s’hi ha referit la vicepresidenta tercera i ministra de Treball, Yolanda Díaz, en roda de premsa. Aquesta «característica espanyola» es tradueix que l’últim dia de juny les empreses van donar de baixa 294.557 contractes; part d’ells tornaran a ser contractats el dia 1 de juliol.

El col·lectiu de treballadors autònoms, que han aguantat fins ara amb gran resiliència la crisi actual, ha continuat sumant nous afiliats malgrat la rebaixa de les ajudes Covid aplicada en l’última pròrroga. Escrivá va pactar amb les organitzacions més representatives unes condicions més restrictives i al juny les transferències Covid les van cobrar la meitat d’autònoms que abans de la pròrroga. No obstant, la xifra total d’autònoms va continuar creixent, va sumar 13.045 ocupats més i va tancar el mes en 3,32 milions de treballadors per compte propi.

Temes:

Ocupació Atur