Plataformes digitals

Vox presenta formalment al Constitucional el seu recurs contra la llei Rider

  • El partit d’ultradreta impugna la normativa per considerar que el Govern central va abusar de la figura del reial decret llei i va evadir el debat parlamentari

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Vox ha registrat formalment aquest dijous el seu recurs al Tribunal Constitucional contra la llei del treball en plataformes, popularment coneguda com a llei Rider. Ja ho va avançar al debat al Congrés, el 10 de juny passat, quan es va produir la votació en què la Cambra es va pronunciar a favor del text i va procedir a l’aprovació. La formació d’ultradreta considera que el Govern central va vulnerar la llibertat parlamentària dels grups amb representació al Congrés al vehicular aquesta nova norma com un reial decret llei, sense que hi hagués, segons la seva opinió, una emergència que ho justifiqués.

Vox pretén obrir un front mitjançant el qual desgastar el Govern central a través de la llei Rider. I per a això ha portat la norma al Constitucional, intentant així capitalitzar el descontentament que existeix entre part dels repartidors que fins ara operaven com a treballadors autònoms i que volien continuar sent-ho, tal com reclamaven les plataformes del sector.

Notícies relacionades

El diputat de Vox Juan José Aizcorbe ha justificat el recurs al·legant que aquesta llei no havia passat pel diàleg social. La llei Rider va ser discutida durant més de sis mesos entre el Ministeri de Treball, les patronals CEOE i Cepyme i els sindicats CCOO i UGT. Des de Vox també al·leguen que les principals del sector no estaven representades a aquesta taula, malgrat que empreses com Deliveroo continuen formant part d’Adigital, que forma part al seu torn de la CEOE, i que Glovo formava part de la CEOE fins a la negociació de la norma. Després de l’acord en va sortir, ja que diferia de l’acord que finalment va firmar CEOE.

Aizcorbé ha defensat aquest dijous a les portes del Constitucional que els ‘riders’ han de tenir la «llibertat» de «poder elegir, combinar o compartir amb altres feines; que és el que possiblement no hi haurà [quan entri en vigor la llei, a patir del 12 d’agost]», segons ha afirmat. L’Estatut dels Treballadors no estableix la incompatibilitat entre dos feines com a assalariat i, si una empresa pretén imposar al seu contractat la prohibició de treballar per a una altra companyia, li ha de compensar aquest veto en conseqüència. No és la praxi que estan imposant actualment les empreses del sector.

Temes:

Ocupació Vox