«Permanent risc laboral»

Multa de més de 320.000 euros per a l’empresa de Cornellà on va morir un treballador de 19 anys

La investigació constata la responsabilitat en l’accident mortal per incompliment de les normes

Multa de més de 320.000 euros per a l’empresa de Cornellà on va morir un treballador de 19 anys

Àngel Garcia

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Inspecció de Treball de Catalunya proposa una sanció de 328.460 euros a l’empresa de Cornellà (Baix Llobregat) on va morir un treballador de 19 anys atrapat entre la màquina i el material que manipulava. L’accident mortal va tenir lloc el 30 d’abril a la cooperativa CIDAC. La investigació constata la responsabilitat de CIDAC en l’accident mortal per un incompliment de les normes de prevenció de riscos laborals en una infracció que considera molt greu. Inspecció de Treball ha traslladat tota la documentació a la Fiscalia.

Segons va explicar Inspecció de Treball, durant la seva investigació s’han detectat irregularitats com un permanent risc laboral, un risc de contacte mecànics atrapament entre objectes de diferents equips de treball, risc en les condicions de treball per risc elèctric, d’incendi, caiguda, falta d’ordre i neteja i problemes en seguretat i salut laboral, com falta d’informació, formació, vigilància i equips de formació.

La sanció és el resultat de la investigació iniciada per Inspecció de Treball arran de l’accident mortal, però també per la denúncia prèvia de presumptes irregularitats de seguretat i salut laboral a CIDAC.

Com va avançar l’ACN, Inspecció de Treball havia rebut dues denúncies el 20 i el 30 d’abril contra l’empresa de Cornellà. La família va acusar de negligència a la cooperativa, que fabricava impermeabilitzants i làmines de cautxú, i va advertir que la mort del jove no era un accident, sinó un homicidi.

Precarietat laboral

Més enllà de les protestes de sindicats, des de les institucions també van lamentar la mort del jove i van reclamar depurar responsabilitats. Així, el passat 7 de maig, el llavors Conseller de Treball, Afers Socials i Families, Chakir el Homrani, va assenyalar que Inspecció de Treball ja estava investigant la mort del jove de 19 anys a l’empresa CIDAC el passat 30 d’abril i va remarcar que actuaria «amb molta contundència».

Notícies relacionades

L’autoritat laboral reconeix haver rebut dues denúncies, del 20 i 30 d’abril, que s’estaven gestionant. Fonts del Departament de Treball van confirmar fa un mes a l’ACN que un inspector es va posar en contacte el mateix dia de l’accident amb el denunciant i el van citar per a aquest mateix divendres. En aquell moment, la persona no va indicar que hi hagués una actuació imminent, van indicar les mateixes fonts. Poques hores després, el treballador de 19 anys va quedar atrapat per unes bobines automàtiques de recollir tela asfàltica, on va morir.

Per la seva part, l’Ajuntament de Cornellà va lamentar a mitjans de maig la mort del treballador. Dues setmanes després de la mort i després de les protestes i denúncies de diferents sindicats per la «precarietat» i les «males condicions laborals» d’aquesta empresa de Cornellà, el consistori va fer una declaració institucional en la qual va lamentar la mort «per causes, que caldrà aclarir, relacionades amb les condicions de protecció i seguretat del seu lloc de treball». Així mateix, va demanar a Inspecció de Treball que «determinés les responsabilitats que es puguin derivar i adoptar les mesures pertinents perquè no torni a passar».