Accident laboral

El Homrani promet que Inspecció actuarà amb «contundència» en el cas del jove de 19 anys mort a Cornellà

Treball nega haver rebut denúncies antigues contra l’empresa i defensa l’actuació «immediata i ferma» del cos

El Homrani promet que Inspecció actuarà amb «contundència» en el cas del jove de 19 anys mort a Cornellà
2
Es llegeix en minuts

El conseller de Treball, Assumptes Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha dit que Inspecció de Treball està investigant la mort del jove de 19 anys a l’empresa CIDAC de Cornellà (Baix Llobregat) divendres i actuarà «amb molta contundència».

Segons El Homrani, s’ha precintat la màquina de l’accident i s’han paralitzat les que són similars. La directora d’Inspecció de Treball de Catalunya, María Luz Bataller, ha negat que hi hagués denúncies prèvies l’abril d’aquest any contra l’empresa, tal com assegura la UGT, que afirma que hi ha queixes registrades el 2019. Segons Bataller, «Inspecció ha actuat de manera immediata i molt ferma». El cas s’ha traslladat a la fiscalia i està en mans del Jutjat d’Instrucció número 2 de Cornellà.

Denúncies anteriors

L’autoritat laboral reconeix haver rebut dues denúncies, del 20 i 30 d’abril, que s’estaven gestionant. Fonts del Departament de Treball han confirmat a l’ACN que un inspector es va posar en contacte el mateix dia de l’accident amb el denunciant i el van citar per a aquest mateix divendres. En aquest moment, la persona no va indicar que hi hagués una actuació imminent, van assenyalar les mateixes fonts. Poques hores després, el treballador, de 19 anys, quedava atrapat per unes bobines automàtiques de recollir tela asfàltica i perdia la vida.

Bataller ha admès que el cos «sempre pot fer més», ja que és una «organització que permanentment està autotensant per evitar accidents de treball». No obstant, ha assegurat que en aquest cas concret «s’ha actuat de manera immediata, es va programar la visita amb un tècnic expert i habilitat» una vegada rebuda la denúncia. La directora general d’Inspecció de Treball de Catalunya ha assegurat que no té constància de «cap denúncia» des del 2017, cosa que desmenteix les acusacions de la UGT, que ha dit que Inspecció té coneixement de les males condicions laborals a CIDAC des del 2019.

Difusió del cas

La família del jove que va perdre la vida es va mobilitzar a les xarxes socials i els mitjans per denunciar que l’empresa obligava els empleats a fer torns de 12 hores i utilitzar màquines amb sistemes de seguretat espatllats. «Per a nosaltres no és un accident, és un homicidi i volem justícia», va afirmar en declaracions a l’ACN l’oncle de la víctima, Francisco Camilo.

Al seu torn, El Homrani ha volgut remarcar que la sinistralitat laboral és «una de les pitjors xacres» del mercat laboral i ha demanat «deixar actuar al màxim» Inspecció de Treball, que ha d’analitzar les causes de l’accident i tancar un expedient, que ha de determinar si hi ha sanció.

«El pitjor que pot passar és que una persona perdi la vida al seu lloc de treball. Tot el condol a la família de la víctima», ha dit el conseller, que ha avisat que l’autoritat laboral «anirà fins al final» per aclarir els fets, que, al tractar-se d’una mort, poden derivar «en conseqüències penals» per a l’empresa. «Que un noi de 19 anys perdi la vida al seu lloc de treball és una cosa que no ens podem permetre com a societat. Tots estem indignats», va afegir El Homrani.

Notícies relacionades

El conseller ha afegit que Inspecció hauria de tenir més efectius que els 106 que té actualment, ja que és una feina a la qual s’accedeix per «oposicions complexes» i que «no gestiona la Generalitat».

Més notícies de Cornellà a l’edició local d’EL PERIÓDICO