Després de la imputació de Galán

La CNMV alerta del «desgast reputacional» per a les empreses pel cas Villarejo

  • Buenaventura adverteix que és dolent per a les firmes afectades, però també pot tenir un «efecte diferit» en la resta de cotitzades

La CNMV alerta del «desgast reputacional» per a les empreses pel cas Villarejo

EFE / PEDRO PUENTE HOYOS

3
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

El president de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), Rodrigo Buenaventura, ha advertit aquest divendres del «desgast reputacional» que poden suposar per a les empreses afectades, però també per al conjunt de companyies cotitzades per «risc o efecte diferit», imputacions judicials pel cas Villarejo, com la del president d’Iberdrola, Ignacio Sánchez Galán. «És important que les cotitzades extremin els mecanismes de precaució i les afectades activin els de bon govern corporatiu, siguin transparents i col·laborin amb el bon grau de reputació de les empreses cotitzades», ha defensat.

En unes jornades de l’APIE i l’UIMP, el màxim responsable del supervisor dels mercats financers no s’ha volgut pronunciar sobre si els directius afectats han de deixar els seus càrrecs: «Això correspon a les societats cotitzades i els seus amos». També ha assegurat que es tracta de casos «aïllats i individuals» i que la majoria de les empreses espanyoles tenen «estàndards ètics» equiparables als de la resta de països europeus. Però alhora, ha advertit que si aquest tipus de situacions s’allarguen en el temps, com està passant pels diferents vessants del cas Villarejo amb altres companyies afectades com el BBVA o Repsol, es pot «estendre una sensació de desconfiança» cap a altres grans cotitzades espanyoles que no tenen a veure res» amb aquest tipus de comportaments. 

Per això, Buenaventura ha destacat que el paper de la CNMV és vetllar perquè les empreses afectades «es replantegin què fer», que es debati en els seus òrgans de govern i que la informació es posi a disposició dels accionistes i el mercat. Així, ha remarcat que és fonamental que els consells d’administració, i en particular els consellers independents, vigilin que es compleixin els principis de bon govern de les empreses i protegeixin els interessos de tots els accionistes, sobretot els minoritaris.  

Imatge i reputació

El president de la CNMV ha ratificat «paraula per paraula» el comunicat que va emetre la seva institució el 2019, després de la imputació de l’expresident del BBVA Francisco González pel cas Villarejo. «Els casos de presumptes pràctiques irregulars en algunes societats cotitzades que s’han conegut en els últims mesos, alguns dels quals han donat lloc a actuacions de la jurisdicció penal, són motiu de preocupació per a la CNMV com a entitat supervisora del mercat de valors espanyol. Tot i que només afectin algunes empreses o siguin imputables a un nombre reduït de persones, aquest tipus de situacions pot comprometre la imatge i reputació del nostre mercat de valors», va apuntar l’organisme presidit llavors per Sebastián Albella. 

En un comunicat a la CNMV, Iberdrola va apuntar aquest dijous que el consell d’administració i la seva comissió executiva delegada havien «valorat la situació» generada per la imputació del seu president i altres directius i exdirectius i ratificat el seu «recolzament a la gestió feta» del cas per part de la direcció de la companyia. L’elèctrica va assegurar que també «es va acordar (el 25 de maig) donar per degudament complertes les obligacions establertes» en els sistemes interns i públics de governança «per al cas que algun membre del consell d’administració fos cridat com a investigat en el procediment penal, sense que es considerés precís l’adopció de cap mesura».

Pic de fraus

Notícies relacionades

Buenaventura, d’altra banda, ha alertat que la seva institució està registrant un «pic històric» en el nombre de consultes i reclamacions entre el febrer i el maig, per conductes que de vegades són «activitats il·lícites i fins i tot delictives», i que moltes d’aquestes peticions d’inversors es refereixen a casos lligats amb els criptoactius, «l’actiu de moda». Així mateix, ha quantificat en 800 milions d’euros els perjudicis reclamats actualment a l’Audiència Nacional.

En aquesta línia, ha confirmat que la CNMV està treballant amb el Ministeri d’Economia i altres institucions per millorar la investigació i persecució de conductes fraudulentes relatives a serveis financers. «El frau financer és com un globus, va creixent i la qüestió és punxar-lo al més aviat possible, perquè mai serem capaços d’erradicar la conducta. Del que es tracta és de detectar-la abans que adquireixi una dimensió en què el mal social sigui molt important», ha explicat.