Entrevista amb la vicepresidenta segona i ministra d’Afers Econòmics

Nadia Calviño: «Fan falta fusions que reforcin els bancs europeus»

A1-115147592.JPG

A1-115147592.JPG / Ferran Nadeu (EPC)

2
Es llegeix en minuts
Gemma Martínez
Gemma Martínez

Directora adjunta d'EL PERIÓDICO DE CATALUNYA

ver +
Albert Sáez
Albert Sáez

Director d'EL PERIÓDICO

ver +

La vicepresidenta segona i ministra d’Afers Econòmics i Transformació Digital (la Corunya, 1968) qüestiona les retribucions dels banquers i descarta que l’Estat tingui en l’horitzó sortir de CaixaBank.

El sector financer és clau en la recuperació de l’economia espanyola. La CNMC investiga possibles males pràctiques de diverses entitats en la tramitació dels crèdits ICO. ¿Li preocupa?

Deixarem treballar la Comissió Nacional de Competència, però si hi ha hagut aquest tipus de conductes per descomptat s’han de corregir. 

Va protagonitzar recentment una ofensiva per rebaixar els sous dels directius de la banca, arran de la votació del salari de la nova CaixaBank i de José Ignacio Goirgilzarri, el seu president. En una operació de fusió que tenia el vistiplau de l’Estat, ¿aquesta polèmica no és estranya?

Els meus comentaris no es van referir a una entitat en particular, sinó al conjunt del sector. En vista de les notícies recents, crec que han sigut escoltats i és bo que els bancs siguin conscients d’aquesta inquietud, que reflecteix el sentiment de bona part de la societat espanyola. 

¿Seguiran els acomiadaments massius al sector?

Afortunadament, el que coneixem de les negociacions entre bancs i representants d’organitzacions sindicals és que es redueix el nombre d’afectats. És una bona notícia pel drama personal que suposa per a tots els treballadors. Però no podem ignorar que el sector financer i el comerç minorista, entre altres, estan immersos en un procés de reconversió estructural per la competència de nous operadors digitals. S’han d’adaptar per continuar operant de forma rendible en el futur, trobant noves oportunitats. Perquè necessitem financeres sòlides que puguin jugar el paper que els correspon de canalitzar el crèdit al conjunt de la societat i recolzar la recuperació econòmica. 

L’Estat s’ha convertit en un dels accionistes més grans de CaixaBank. ¿Hi està còmode o preveu desinvertir aviat? 

Acabem d’executar l’operació, que ha respost a les prioritats que ens havíem marcat des del primer dia: respondre a l’interès general, maximitzar el valor de la participació de l’estat que arrosseguem des de la crisi financera i contribuir a reforçar el sector financer al nostre país. Crec que de moment aquests objectius s’han aconseguit. En l’horitzó no tenim previst prendre cap tipus de decisió. 

¿Considera que amb aquesta integració el mapa bancari ja està configurat o preveu més concentració?

Hi ha algunes operacions corporatives en marxa. Dijous passat just vam parlar a l’Eurogrup de la necessitat de continuar avançant en la unió bancària perquè vegem operacions transnacionals i que es reforci el sector financer europeu en el seu conjunt. 

¿Està a favor que el BCE permeti repartir dividends als bancs com sembla que passarà ben aviat?

Els supervisors financers, tant l’europeu com l’espanyol, són els que estan més ben situats per poder valorar la situació financera de les diferents entitats i fer les recomanacions oportunes, tant del repartiment de dividends com de les retribucions dels alts directius. 

Notícies relacionades

El Govern encara no ha decidit si aprova o no l’opa portada a terme sobre Naturgy. ¿Per què?

El procediment està en curs i no vull especular amb comentaris que puguin afectar l’evolució d’empreses cotitzades.