Fons europeus

Brussel·les aprova l’«ambiciós» pla de recuperació d’Espanya

La Comissió Europea només preveu desemborsar 19.000 milions aquest any, en lloc dels 27.000 pressupostats pel Govern

Pedro Sánchez se reúne con la presidenta de la Comisión Europea, Ursula von der Leyen

Pedro Sánchez se reúne con la presidenta de la Comisión Europea, Ursula von der Leyen / A.Ortega / POOL (Europa Press)

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +
Rosa María Sánchez

Via lliure de Brussel·les al Pla de Recuperació i Resiliència elaborat pel Govern espanyol. Després d’un exhaustiu examen i mesos de negociacions i diàleg amb Madrid, la Comissió Europea ha donat llum verda al pla que permetrà al Govern accedir en els pròxims sis anys a 69.500 milions d’euros en subvencions a fons perdut, dels 140.000 milions assignats a Espanya en el programa Next Generation EU. Segons el calendari previst per Brussel·les, Espanya podria rebre aquest any un total de 19.000 milions.

La Comissió ha qualificat d’«ambiciós» el pla presentat per Espanya, que inclou 109 projectes d’inversió i el compromís de 102 reformes estructurals en l’economia espanyola

La recepció de l’avançament del 13% –uns 9.000 milions d’euros– serà automàtic, una vegada l’Ecofin aprovi el pla previsiblement a mitjans de juliol. No obstant, per obtenir el primer desemborsament –d’uns 10.000 milions, segons els càlculs de la Comissió Europea– Espanya haurà de complir, per a finals del tercer trimestre, 48 reformes i dues fites.

D’aquesta manera, en el conjunt de l’any Espanya rebrà un total de 19.000 milions, una quantitat inferior als 27.000 milions d’euros incorporats als Pressupostos de l’Estat del 2021, a compte dels 70.000 milions assignats per Europa a Espanya fins al 2026.

A partir de llavors, Espanya podria optar a rebre dos desemborsaments per any, el 2022 i el 2023, i un per any entre 2024 i 2026. Tots aquests desemborsaments estaran subjectes al compliment de les reformes i inversions promeses en el pla.

El calendari de desemborsaments dissenyat per la Comissió Europea, d’acord amb les fites definides pel Govern espanyol per a les diferents reformes i inversions, inclou dues noves entregues el 2022 (12.000 milions al juny i uns altres 5.000 al desembre); dues més el 2023 (10.000 milions al juny i uns altres 7.000 al desembre); una entrega de 8.000 milions el juny del 2024 i dues més el 2025 (3.000 milions al juny i 4.000 al desembre) 

Transició verda i digital

«Aquest pla transformarà profundament l’economia d’Espanya, la farà més verda, més digital i més resistent. (Ho) hem recolzat perquè és ambiciós, té visió de futur i ajudarà a construir un futur millor per als espanyols», ha celebrat la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen. Segons l’anàlisi, Espanya destinarà el 40% dels 69.500 milions a la transició verda, per sobre del 37% mínim exigit per la UE, i el 28% a la transformació digital, per sobre també del 20% requerit.

L’anàlisi dona per bones també les reformes i inversions plantejades pel Govern al considerar que contribuiran a resoldre els problemes identificats en les recomanacions específiques per país del 2019 i 2020, entre les quals hi ha les reformes encaminades a reduir la segmentació del mercat laborar i millorar les polítiques actives d’ocupació, polítiques socials i el reforç del sistema de salut. Brussel·les també valora positivament les inversions en la transició verda i digital, les mesures per millorar el clima empresarial i les reformes del sistema de revisió de la despesa, el sistema tributari i el sistema de pensions.

Notícies relacionades

En l’àrea de la transició verda Espanya destinarà 3.900 milions a les energies renovables innovadores i 3.400 milions a la renovació d’edificis. Quant a la transició digital, s’inclouen 3.600 milions per a la formació digital, 4.300 milions per a la transformació digital de l’administració pública, sanitat, justícia, sistemes d’ocupació, educació i serveis socials, uns altres 4.600 milions per a la digitalització de la indústria i les pimes i uns altres 4.000 milions per al desenvolupament del 5G. 

L’anàlisi de la Comissió Europea avalua el compliment d’11 criteris entre els 6 pilars identificats en el reglament europeu: que les mesures tinguin un impacte durador, que responguin a les llacunes identificades en les recomanacions específiques per país, que incloguin fites i objectius per avaluar el progrés de les reformes i les inversions de manera «clara i realista», que destinin almenys el 37% dels recursos al clima i el 20% a la despesa digital, que respectin el principi de no perjudicar els objectius mediambientals o digitals i que incloguin un control adequat i un mecanisme d’auditoria.