Traspàs de competències

Pimec demana que la Generalitat assumeixi la gestió de les prestacions d’atur

  • Només una de cada tres pimes recorre a les oficines d’ocupació per buscar nous treballadors, segons un informe de la patronal catalana

Pimec demana que la Generalitat assumeixi la gestió de les prestacions d’atur
2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Pimec demana que sigui la Generalitat la que gestioni les prestacions d’atur i per a això demana al Govern que traspassi aquesta competència del SEPE al SOC. La patronal catalana advoca perquè la gestió de les polítiques d’ocupació tingui una visió «integral» i per a això considera indispensable que sigui comandada des d’una única administració. Actualment, aquesta qüestió és mixta, ja que les polítiques actives d’ocupació (aquelles pensades perquè el ciutadà trobi feina) les gestiona majorment la Generalitat i les polítiques passives (aquelles pensades per protegir el ciutadà mentre està a l’atur) les gestiona majorment l’Estat. 

Pimec ha presentat aquest divendres una anàlisi sobre l’eficàcia de les administracions a l’hora d’ajudar els seus ciutadans a l’atur a reenganxar-se al mercat de treball. El diagnòstic de la patronal és que Espanya gasta massa en prestacions i massa poc en mesures per ajudar la gent a sortir de l’atur. «Hem d’apostar més per afavorir la inserció laboral de les persones», ha declarat el president de Pimec, Antoni Cañete.

També que l’Administració és poc exigent quant a obligacions envers els aturats i constata la pobra eficàcia dels serveis públics d’ocupació a l’hora de la recol·locació. Fins al punt que només una de cada tres pimes recorre a les oficines d’ocupació per buscar nous treballadors, segons un informe de la patronal catalana. Ja que el recurs més habitual quan una pime necessita contractar és el boca-orella i els contactes personals: set de cada 10 reconeixen que és la seva primera opció. «El sistema arriba tard», ha afirmat el secretari general de l’organització empresarial, Josep Ginesta. El dirigent patronal és ben coneixedor dels racons del sistema públic, ja que durant l’anterior Govern va ser el número 2 de la Conselleria de Treball.

Notícies relacionades

Segons les dades recopilades en l’informe de Pimec, dels 3.777,9 milions d’euros que va destinar l’Administració a Catalunya per costejar les polítiques d’ocupació, el 83,1% d’aquests va anar a protecció davant l’atur. La patronal no advoca per reduir aquesta inversió, sinó a desplaçar part de la despesa de la protecció a la inserció. I fer-ho per la via de millorar l’eficàcia als mecanismes d’ocupació públics. «Totes les persones d’aquest país haurien de tenir el seu orientador de capçalera» i «hi ha d’haver una vinculació real entre la prestació i el compromís de reactivar-se de la persona», ha reivindicat Ginesta.

Una mesura en aquest sentit és ajuntar en el mateix organisme qui paga la prestació (actualment el SEPE, que depèn del Ministeri de Treball) i qui ajuda l’aturat a trobar feina (el SOC, dependent del Departament de Treball). Una altra mesura que han plantejat els empresaris és augmentar la concertació i externalització de serveis de col·locació, per donar més pes a les entitats privades en el procés. Un exemple que han posat seria donar competències als centres de formació privats, però costejats amb diners públics, perquè assumeixin també tasques de col·locació i així adaptar els perfils que demanen les empreses amb els continguts que imparteixen. 

Temes:

Atur