La pandèmia i l’ocupació

10.000 treballadors surten diàriament dels ertos des de la nova pròrroga

  • Escrivá calcula que l’afiliació a la Seguretat Social augmentarà al juny en més de 150.000 persones després d’una «arrencada fortíssima» del mes

  • Ara mateix queden sota regulació temporal uns 470.000 treballadors, davant el milió que es va arribar a tenir el febrer passat.

10.000 treballadors surten diàriament dels ertos des de la nova pròrroga
1
Es llegeix en minuts

El ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha avançat aquest dijous que 10.000 treballadors estan abandonant diàriament els expedients de regulació temporal d’ocupació (erto) i incorporant-se a l’activitat des que va començar el mes de juny, el triple que al maig, quan sortien cada dia 3.000 o 4.000 treballadors dels ertos.

En total, ara mateix queden en erto uns 470.000 treballadors, davant el milió que es va arribar a tenir el mes de febrer passat. «Som el segon país d’Europa després d’Holanda que ha activat més treballadors en erto», ha remarcat el ministre.

Escrivá, en declaracions a Antena 3 recollides per Europa Press, ha atribuït aquesta «enorme acceleració» a la sortida dels ertos al final de restriccions administratives davant la Covid i també a la nova pròrroga dels ertos, que va entrar en vigor l’1 de juny i que incentiva la reincorporació de treballadors a l’activitat mitjançant bonificacions en les quotes a la Seguretat Social.

«Davant situacions de certa incertesa sobre quina serà la demanda, el saber (les empreses) que quan actives un treballador d’aquí al setembre tindrà un exoneració altíssima de cotitzacions és un impuls addicional a l’activació. Això tenim la impressió que està generant aquesta acceleració d’activitat», ha explicat.

Més de 150.000 afiliacions al juny

Alhora, Escrivá ha avançat que les afiliacions a la Seguretat Social estan anant «extraordinàriament bé» el mes de juny després dels 45.000 treballadors addicionals que s’hi van sumar al maig en termes ajustats d’estacionalitat.

De fet, el ministre ha assegurat que el juny ha tingut una «arrencada fortíssima» en l’afiliació i s’ha mostrat convençut que aquest mes se superaran els 150.000 nous cotitzadors tant en la sèrie ajustada d’estacionalitat com en valors absoluts.

Notícies relacionades

D’aquests més de 150.000 afiliats que Escrivá estima que s’hi sumaran al juny, uns 50.000 pertanyen al sector de l’hostaleria, i la resta, entorn de 100.000, als altres sectors, entre els quals educació i activitats manufactureres.

«Estem tenint una recuperació d’ampli espectre», ha destacat el ministre, que ha afegit que, gràcies als esquemes de protecció adoptats durant la crisi, s’han sostingut les rendes i les taxes d’estalvi «extraordinàriament altes», cosa que suposa que el potencial de consum de les famílies és «considerable».