Tensió Washington-Moscou

Rússia, a l’espera de noves sancions, es desprèn dels dòlars del seu fons sobirà

  • Des de fa anys, el Kremlin busca alleujar l’economia russa de la seva dependència de la divisa nord-americana per minimitzar l’impacte de les represàlies econòmiques

  • Els experts no creuen que la mesura tingui un impacte significatiu en el tipus de canvi de la divisa russa, malgrat les grans quantitats involucrades en l’operació

El president rus, Vladímir Putin, amb el primer ministre, Dmitri Medvédev, i el ministre de Finances, Anton Siluanov.

El president rus, Vladímir Putin, amb el primer ministre, Dmitri Medvédev, i el ministre de Finances, Anton Siluanov. / AP / ALEXEI NILOLSKY

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Rússia prepara les seves estructures financeres per a un nou embat de sancions procedents dels EUA. El ministre de Finances, Anton Siluanov, ha anunciat aquesta setmana, durant la seva intervenció al Fòrum Econòmic de Sant Petersburg, que el denominat Fons Nacional d’Inversió (FNI) es desprendria, ben aviat i per complet, de tots els seus actius en dòlars, incrementant els denominats en euros, iuans –la divisa xinesa– i invertint per primera vegada en or. Des de ja fa temps, Moscou intenta alleujar la seva dependència del bitllet verd amb l’objectiu de mitigar l’impacte de les represàlies nord-americanes, en un context de greu deteriorament de les relacions amb Washington.

«Ara tenim un 35% de les inversions del FNI en dòlars; hem decidit renunciar als dòlars per complet, adquirint al seu lloc euros i or,» ha anunciat Siluánov. El fons és l’estructura financera on Rússia emmagatzema el superàvit d’ingressos procedents de les exportacions de petroli, i la seva funció és estabilitzar, en cas de necessitat, el tipus de canvi de la divisa local, el ruble, sempre subjecte a importants vaivens. Acumula, a data d’avui, una suma equivalent a 186.000 milions de dòlars, 41.000 dels quals –un 35% del total– estan denominats en la divisa nord-americana. Quan s’hagi materialitzat del tot l’operació, un 40% del fons estarà denominat en euros, un 30% en iuans i un 20% en or, ha avançat el titular de Finances rus. Aquesta decisió es produeix pocs dies després que la presidenta del Banc Central Ruso, Elvira Nabiúlina, declarés que el futur del sistema financer rus resideix «en les criptomonedes».

Mitjançant transferències internes

L’operació es realitzarà mitjançant transferències internes i no implicarà cap venda. «És simplement una operació de comptabilitat; ningú vendrà dòlars, sinó que es transferiran del Fons Sobirà d’Inversió al Banc Central», explica a través del telèfon Yevgueni Kogan, professor de l’Escola Superior d’Economia i autor del canal ’Bitkogan’, a la xarxa social Telegram. «És una operació de seguretat; els actius del fons pertanyen a l’Estat rus, mentre que els actius del Banc Central pertanyen al mateix banc i estan separats de l’Estat» possible objecte de sancions, puntualitza aquest expert, qui considera que vendre divisa nord-americana quan aquesta es troba «en una situació de debilitat, per sota del seu valor» seria un mal negoci per a les autoritats russes.

Notícies relacionades

Per aquesta raó, l’impacte immediat de la decisió als poc estables mercats de canvi de Rússia serà molt reduïda, considera Kogan. «Pot ser que el ruble s’apreciï una mica, tot i que no de manera significativa; una divisa russa forta no és atractiva ni per al Ministeri de Finances, per raons de pressupost, ni per a les exportacions russes», continua l’economista.

Per reduir l’efecte psicològic que podria tenir la mesura a curt termini, els mitjans de comunicació governamentals han vingut recomanant a la ciutadania que no es llancin a les cases de canvi a canviar els seus dòlars per rubles. «Les estratègies personals respecte a les divises no han de modificar-se per les declaracions del ministre de Finances», ha recomanat, en declaracions a l’agència Ria Nóvosti, l’analista Andréi Kochetkov. Tradicionalment, els ciutadans russos tenien grans quantitats de divisa estrangera per defensar-se de la inflació, un procés que la decisió del Govern rus podria invertir ara.