WWDC 2021 DES DE L’APPLE PARK, CUPERTINO

Apple revela els nous sistemes operatius per a macOS, iOS, iPadOS i watchOS

La firma de la poma ha donat a conèixer el full de ruta de ‘software’ per als pròxims 12 mesos en els seus productes principals

Apple revela els nous sistemes operatius per a macOS, iOS, iPadOS i watchOS
5
Es llegeix en minuts
Pilar Enériz
Pilar Enériz

Periodista

Especialista en tecnologia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Conferència Mundial de Desenvolupadors (World Wide Developers Conference (WWDC), l’esdeveniment anual d’Apple per presentar les novetats de software per als seus productes, acaba d’obrir les portes. En aquest esdeveniment virtual, que s’emet des de la seu a Cupertino, l’Apple Park, s’han donat a conèixer les noves versions dels sistemes operatius dels seus principals productes: macOS, iOS, iPadOS, watchOS.

La nova versió del sistema operatiu mòbil d’Apple, l’iOS 15, inclou millores en la gestió de les notificacions per personalitzar-les en funció de l’estat de l’usuari. Aquestes capacitats són accessibles des del centre de control i a la pantalla de bloqueig, que ha sigut completament redissenyada.

Altres novetats se centren en canvis a l’iMessage, amb la intenció de fer-lo més social i molt possiblement amb l’objectiu de competir millor amb WhatsApp. S’hi afegeixen funcions per compartir que fan que es comencen a assemblar a una petita xarxa social.

Entre les novetats que han resultat més atractives destaca una nova funció de seguiment d’aliments a l’aplicació Health; la funció Photo Memories, per crear pel·lícules commovedores a partir de les nostres fotos i els nostres vídeos organitzats de forma intel·ligent; i la Mode retrat, que arriba a FaceTime a l’iOS 15 i que aplica efecte de desenfocament sobre el fons.

En definitiva, la nova versió fa que les trucades amb FaceTime siguin més naturals, estrena SharePlay per compartir experiències, ajuda els usuaris a concentrar-se amb noves maneres de gestionar les notificacions i millora la intel·ligència de les fotos i la recerca per trobar informació en menys temps. L’aplicació Mapes permet explorar el món des de noves perspectives, Temps es renova amb mapes a pantalla completa i més representacions gràfiques de les dades, Wallet afegeix compatibilitat amb claus i documents d’identificació, i Safari facilita la navegació per internet amb una nova barra de pestanyes i la possibilitat d’agrupar-les. L’iOS 15 també inclou nous controls de privacitat a Siri, Correu i altres elements del sistema per portar la protecció de la informació dels usuaris a un nivell de més seguretat. En aquest context, Apple afegeix un menú nou que mostra quines aplicacions estan recollint dades dels usuaris, la qual cosa apunta a augmentar de manera significativa la privacitat del dispositiu.

Novetats a l’iPadOS 15

A l’iPadOS 15 es redissenya la pantalla d’inici i hi ha novetats importants respecte a la disponibilitat de widgets en qualsevol punt del plafó, s’ha procedit a la renovació del sistema multitasca i creix la compatibilitat amb aplicacions professionals. La multitasca millora i es pot gestionar de manera més eficient la pantalla dividida per treballar amb dues aplicacions alhora. La prestatgeria, a més, permet la creació de diferents espais, i s’hi accedeix des de la part inferior de la pantalla.

Cal destacar que la funció de traducció està ara disponible també a l’iPad, amb traducció automàtica per a la veu en diferents idiomes i s’integra amb la funció de text en viu (Live Text), cosa que resulta útil per poder utilitzar-ho amb la càmera. Es poden descarregar els idiomes necessaris per aprofitar al màxim la funció.

En definitiva, s’ofereix una multitasca encara més intuïtiva per utilitzar Split View, Slide Over i altres prestacions de forma més fàcil i eficaç. Les anotacions estan disponibles en tot el sistema gràcies a Notes Ràpides, que obre la porta a maneres de col·laborar i organitzar-se.

El nou disseny dels widgets per a la pantalla d’inici i la Biblioteca d’Apps permeten personalitzar l’experiència d’ús del iPad i organitzar les apps de manera més fàcil. Traduir inclou noves opcions per traduir text i converses, i els usuaris poden ara crear apps per a l’iPhone i l’iPad amb Swift Playgrounds a l’iPad.

L’iPadOS 15 inclou controls de privacitat a Siri, Correu i altres elements del sistema.

Novetats al watchOS 8

Al watchOS 8 s’han presentat millores en salut i en les funcions socials de l’Apple Watch. L’app Respirar dona pas a la nova aplicació Meditar, amb tècniques de respiració assistida i conscient. El monitoratge de son, una prestació molt esperada pels fans d’Apple, evoluciona i detecta el ritme respiratori durant el son, per veure si hi ha variacions que puguin indicar canvis en la qualitat del descans. Els entrenaments de l’aplicació nativa ara afegeixen taitxí i pilates.

La caràtula especial de l’Apple Watch, que mostra una fotografia, ha sigut modificada per ara prendre vida quan es mira el canell. La mateixa aplicació Fotos ha sigut redissenyada per simplificar la vista de moments passats.

En definitiva, Apple ha mostrat noves prestacions que fan que aquest sistema operatiu sigui més útil per als qui vulguin mantenir-se sans, actius i connectats. Les actualitzacions de les apps Wallet i Casa converteixen el rellotge en una eina pràctica per obrir també la porta del cotxe, de casa, de l’oficina o d’un hotel. L’app Respirar s’ha redissenyat per millorar el benestar mental. Amb la nova esfera Retrats i a les millores a Missatges i l’app Fotos, s’aposta per noves funcions d’aplicacions existents.

Novetats al macOS 12

Apple ha presentat el sistema operatiu macOS 12 que s’ha batejat amb el nom de Monterey. La principal novetat és l’Universal Control que proporciona una integració més gran entre iPad i Mac. Cal destacar també que Safari es renova gairebé per complet, ja que s’ha redissenyat la interfície i nombroses funcions.

Ofereix noves maneres d’estar en contacte, augmentar la productivitat i passar d’un dispositiu Apple a un altre amb més facilitat. SharePlay és una nova prestació de FaceTime amb la qual els usuaris poden compartir experiències i Compartit Amb Tu troba amb més facilitat els continguts que s’envien per Missatges per obrir-los a Fotos, Safari, Apple Podcasts, Apple News i l’app Apple TV.

Notícies relacionades

Safari estrena una barra de pestanyes optimitzada i millora la seva capacitat d’organització. Amb Grups de Pestanyes i Dreceres arriba al Mac l’automatització de les tasques més habituals i amb Concentració redueix les distraccions per augmentar la productivitat. Així mateix, Universal Control i AirPlay to Mac se sumen a les prestacions de Continuïtat i ofereixen noves maneres de passar d’un dispositiu Apple a un altre.

El macOS Monterey serà compatible amb més models de Mac que mai, inclosos el nou iMac, el MacBook Air, el MacBook Pro de 13 polzades i el Mac mini, a més dels Mac amb processadors Intel.

Temes:

Apple