L’opinió de KPMG

Les Administracions Públiques, claus de l’èxit al pla de Recuperació per a Europa

Les Administracions Públiques, claus de l’èxit al pla de Recuperació per a Europa

Unsplash

3
Es llegeix en minuts
Jordi Oliver Hernández-Nieto

El Pla de Recuperació per a Europa té per objectiu impulsar la Unió Europea i tots els seus estats membres en la sortida de la crisi provocada per la pandèmia Covid-19 mitjançant la recuperació econòmica i social, l’acceleració de la transformació digital i la transició ecològica.

Per fer-ho possible s’ha orientat el pressupost plurianual de la UE dels pròxims anys a aquests objectius i s’ha dotat d’un instrument addicional de finançament amb el nom de Next Generation EU de 750.000 milions d’euros, que suposa una aportació total de més d’1,8 bilions d’euros per al període 2021-2027, que gairebé doblarà el pressupost del període pressupostari anterior.  

Des de fa uns mesos, tant el Govern com la majoria de les entitats públiques i privades del nostre país estan treballant intensament en la preparació dels projectes i mecanismes per a l’execució del pla en els pròxims anys. 

No obstant, els esforços entre les diferents entitats són desiguals i es fa indispensable assegurar la involucració de totes elles i l’alineament dels seus plans als objectius establerts per la UE i el Govern d’Espanya. Els pròxims mesos seran claus per assegurar l’impuls que ambiciona el pla i assegurar que comença a produir l’urgent i esperat impacte en la recuperació econòmica i social de les empreses i famílies espanyoles.

Triple governança

Per a la preparació i execució del pla, Espanya s’ha organitzat mitjançant una triple governança que permet assegurar l’alineament polític, pressupostari i tècnic, amb les directrius establertes per la Unió Europea, així com el lideratge operatiu de cada un dels Ministeris i Secretaries Generals en els seus àmbits de competència. No obstant, per a la seva implementació, hauran de comptar amb la participació d’organismes públics, administracions autonòmiques i ens locals que permetran capitalitzar i accelerar l’impuls a l’execució del pla d’Espanya a tot el territori espanyol.

El paper de les Administracions Públiques serà clau en l’eficaç execució del Pla de Recuperació per a Europa. Els objectius i projectes que impulsen totes elles contemplen, d’una banda, la creació de nous actius i la millora del servei públic, així com l’impuls al sector privat per a la recuperació econòmica i social de la crisi, la cohesió social i territorial, l’impuls a l’ocupació, la transformació digital i la transició energètica i ecològica.

Per maximitzar l’impacte del Next Generation EU, veiem molt important que les entitats públiques tinguin en compte assegurar l’orientació dels seus plans coherents amb la seva estratègia i objectius establerts als seus programes.

També han de tenir en compte les necessitats de l’administrat en els seus àmbits de competència, per assegurar que els plans produeixen un impacte d’utilitat al territori. Així com, assegurar l’alineament del pla elaborat amb les directrius establertes pel Govern d’Espanya, les seves polítiques palanca i els seus components; establir un sòlid mecanisme de governança, que permeti l’eficaç i eficient execució del pla i que tingui en compte l’alineació política i estratègica, l’encaix pressupostari i l’alineament tecnicoadministratiu. No menys important serà disposar d’un equip dedicat que lideri l’impuls del pla de manera coordinada i tingui en compte les dependències entre les diferents línies d’actuació.

Notícies relacionades

Finalment, es podran identificar potencials aliances públiques i privades, valorar la seva conveniència i establir preacords per a la maximització de l’impacte i velocitat en l’execució del pla.

Espanya es troba davant una oportunitat històrica de fer un important pas endavant en la nostra recuperació econòmica, transformació digital i transició ecològica i necessitarà comptar amb la preparació i involucració de totes les Administracions i entitats Públiques, així com de les empreses i ens privats, mitjançant mecanismes de col·laboració. Només amb la col·laboració i esforç de tots ells s’aconseguirà maximitzar l’impacte del pla de recuperació per a una pròspera Next Generation EU.