Diàleg amb patronal i sindicats

L’acord en pensions és «imminent», però no anirà al Consell de Ministres de dimarts

  • El pacte per prorrogar els ertos desencalla les negociacions a la taula de pensions, tot i que fonts del ministeri confirmen que l’acord no està prou madur per ser aprovat al Consell de Ministres de dimarts vinent

L’acord en pensions és «imminent», però no anirà al Consell de Ministres de dimarts
3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«És qüestió de dies». A aquell termini ha fiat el ministre d’Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá, l’aprovació del primer bloc de reformes sobre el sistema públic de pensions; tal com ha manifestat en una entrevista aquest divendres al matí a TV-3. No és la primera vegada que ho diu, però l’entesa amb patronal i sindicats cada vegada és més pròxima i les parts, segons confirmen fonts del diàleg social, estan ja abordant els «serrells» del que serà el text definitiu. El pacte que ha desencallat la recent pròrroga dels ertos deixa via lliure per tancar aquest primer acord en pensions, tot i que no és prou madur, segons reconeixen des de la Seguretat Social, perquè sigui aprovat al Consell de Ministres de dimarts vinent.

«És una magnifica notícia la renovació dels ertos. [...] Un esperó per culminar l’acord de pensions», va escriure el secretari general de CCOO, Unai Sordo, al seu compte de Twitter aquest dimecres a la tarda, quan es va tancar l’acord per a la cinquena pròrroga dels ertos de Covid. Diverses fonts coneixedores de les converses expliquen que l’estira-i-arronsa entre Escrivá i el president de la CEOE, Antonio Garamendi, anava més enllà de les exoneracions per a les empreses amb un expedient temporal. I que en l’enroc de les negociacions influïa el contingut discutit en altres taules: les pensions.

«Tenim ja un acord programàtic dels elements i ara estem intercanviant el text legal», ha afirmat Escrivá aquest divendres a TV-3. «És qüestió de dies», havia insistir un dia abans a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres extraordinari després d’aprovar la pròrroga dels ertos. No obstant, hi ha encara qüestions que no estan tancades al text normatiu. La CEOE no veu amb bons ulls, entre d’altres, la proposta del ministre per endurir els coeficients reductors sobre les prejubilacions d’aquelles persones amb salaris alts i que podrien optar a la pensió màxima. Cosa que podria retallar l’import d’aquesta pensió del límit actual de 2.707,49 euros fins als 2.139 euros, depenent de l’anticipació en el retir.

Altres «serrells» que impedeixen acabar de tancar un acord unànime amb tots els agents socials és la reforma de la cotització per a autònoms. Si bé qüestions com l’enduriment de les condicions per a la jubilació anticipada sí que entraran en vigor el 2022, el nou sistema per als treballadors per compte propi seria molt més progressiu i no acabaria de consolidar-se fins al 2032. Una cosa que no agrada a les organitzacions d’autònoms vinculades als sindicats, com Upta (a UGT) i Uatae (a CCOO), que advoquen per una implementació més immediata. El que no agrada a l’ATA (associada a CEOE) és l’import final de les noves quotes, que anirien de 90 euros a 1.220 euros al mes, segons els rendiments. Per aquí s’està movent la negociació.

Consens per revalorar les pensions segons l’IPC

On sí que hi ha un consens tancat és en la fórmula per revalorar les pensions: segons l’IPC de l’any anterior. Aquí Escrivá ha abandonat altres fórmules que pretenia introduir, amb correccions a mitjà termini segons si la inflació era negativa o positiva. El nou serà un «mecanisme reglat» i «indefinit» per revalorar sempre les pensions amb l’IPC, que assegura «mantenir el poder adquisitiu», segons ha insistit Escrivá aquest divendres a TV-3.

Notícies relacionades

Escrivá ha remarcat que la reforma del sistema de pensions, que s’executarà en diverses fases, està pensada per «durar dècades», i no vol que «ningú es vegi afectat de forma sobtada per un canvi normatiu».

El ministre ha negat que els eros anunciats per la banca estiguin vinculats a l’ajornament de la penalització de la jubilació anticipada.