Informe

L’OCDE aconsella allargar l’edat de jubilació amb l’esperança de vida

  • L’organisme planteja que Espanya mantingui la prevalença del conveni col·lectiu d’empresa

  • L’informe suggereix mantenir les exempcions a la Seguretat Social de treballadors en ertos que canviïn d’empresa

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

L’economia espanyola es recuperarà a partir del segon semestre del 2021 però perquè la recuperació sigui «duradora i inclusiva» serà necessari millorar la qualitat de l’ocupació, millorar la formació dels aturats, progressar en les competències digitals i afrontar els desafiaments fiscals amb una reforma de les pensions que garanteixi la seva sostenibilitat.

Aquestes són algunes de les conclusions que figuren en l’informe ‘Estudi Econòmic d’Espanya, 2021’ que aquest dijous ha publicat l’organització de països desenvolupats OCDE i que ha sigut presentat pel seu secretari general, Ángel Gurría, i per la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño. L’informe reconeix que l’economia espanyola ha sigut especialment castigada per la pandèmia a causa de la seva dependència del turisme, l’elevada prevalença de petites i mitjanes empreses i l’ús generalitzat de contractes temporals.

Pensions i reforma laboral

Entre les seves recomanacions per abordar els reptes futurs, l’OCDE aconsella a Espanya abordar «mesures adequades i socialment acceptades» encaminades a garantir la sostenibilitat del sistema de pensions que, entre altres qüestions, segons l’organisme, haurien d’allargar l’edat legal de jubilació (més enllà dels 67 anys que s’assoliran el 2027) a mesura que augmenti l’esperança de vida. També s’aconsella desincentivar la jubilació anticipada per la via d’ampliar el període de cotització necessari per cobrar la pensió íntegra (35 anys en l’actualitat).

Cap d’aquestes dues qüestions figura –almenys de forma explícita– en els plans avançats pel ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, per a l’actual reforma en marxa del sistema de pensions.

Notícies relacionades

Tampoc figura en els plans de la ministra de Treball, Yolanda Díaz, una altra de les recomanacions de l’OCDE en matèria laboral que aconsella mantenir la prevalença dels convenis col·lectius d’empresa sobre els sectorials o territorials per «mantenir un mercat flexible que permeti les empreses adaptar-se ràpidament a les canviants condicions econòmiques».

‘Doctrina Escrivá’ per als ertos

En relació amb els ertos, l’informe de l’OCDE connecta amb el propòsit d’Escrivá de redirigir els incentius a favor de la tornada gradual a la feina, amb més exempcions per als empleats readmesos que per als que es mantenen en regulació d’ocupació. «Aquesta orientació dels ertos hauria de continuar», afirma l’informe. A més el text apunta en una nova direcció: «La capacitat de mantenir beneficis (exoneració parcial de cotitzacions) a l’acceptar uan feina en una altra empresa també podrien introduir-se per aplanar el camí per a una potencial reassignació (d’ocupació), si és necessari». El document també posa l’accent en el fet que mantenir la prohibició d’acomiadar durant almenys sis mesos després d’accedir a ertos incentivats podria ser una amenaça afegida per a empreses vulnerables, «ja que la prolongació de la crisi ha augmentat els riscos d’insolvència».