Ocupació

Sense acord per prorrogar els ertos

  • Seguretat Social i agents social discrepen sobre com estendre les exoneracions de les quotes socials fins al 30 de setembre

  • Aquest dimarts se celebra l’últim consell de ministres ordinari previ al venciment de les ajudes el 31 de maig

Sense acord per prorrogar els ertos
4
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

Quan només falta d’una setmana perquè expiri l’actual esquema de recolzament públic als expedients de regulació temporal d’ocupació, el 31 de maig, el Ministeri de Seguretat Social, de José Luis Escrivá, i els representants de la patronal i els sindicats no han aconseguit aquest dilluns un acord per prorrogar el sistema de recolzament públic als ertos fins al 30 de setembre.

L’escull, segons fonts de la negociació, continua estant en la retallada que el ministre Escrivá vol aplicar a les exoneracions a la Seguretat Social de les empreses amb treballadors en erto. El dirigent pretén que les exoneracions siguin més grans per als treballadors d’empreses en erto que es reincorporin a l’activitat i més petites, per als qui es mantinguin en regulació temporal, a fi d’estimular la tornada a la feina. Aquest plantejament és compartit per la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño.

Els agents socials, no obstant, no hi estan d’acord i defensen mantenir l’esquema actual d’exoneracions de les empreses amb treballadors en erto, que no diferencia entre els empleats reincorporats i els que encara no ho estan. Les exoneracions oscil·len entre el 70% i el 100% depenent de les causes que limiten l’activitat de l’empresa i de la seva mida.

Quatre escenaris possibles

La qüestió és que aquest dimarts es fa l’última reunió ordinària del Consell de Ministres prèvia al venciment de l’actual esquema d’ajudes, que en l’actualitat arriba a gairebé 600.000 treballadors. I es podria dir que s’obren quatre escenaris. Primer: la negociació es manté fins al minut abans de la reunió del Consell de Ministres i s’arriba a un acord. Segon: el Govern aprova aquest dimarts la nova proposta d’Escrivá sense acord dels agents socials. Tercer: el Consell de Ministres aprova una pròrroga sense canvis de l’esquema ja existent. O quart: les parts continuen negociant en els pròxims dies per celebrar una reunió extraordinària del Consell de Ministres abans del 31 de maig en què s’aprovi un pacte per aplicar seguir donant suport públic als ertos fins al 30 de setembre, que, en tot cas, la nova data de referència.

«Continuem treballant», es va apuntar des del Ministeri de Seguretat Social, sense donar per perduda l’opció d’un acord abans del Consell de Ministres d’aquest dimarts. «Continuem defensant que és important mantenir l’acord de totes les parts implicades. No seria comprensible que el Govern legislés sense acord», van remarcar des de la UGT.

«Les parts de l’acord concernents al Ministeri de Treball estan consensuades i només falta el compromís del Ministeri de Seguretat Social», va dir la secretària d’Acció Sindical de CCOO, Mari Cruz Vicente, apuntant a Escrivá. «Esperem que això es resolgui amb promptitud perquè pugui anar al Consell de Ministres i donar seguretat i certesa tant als treballadors com a les empreses. En cas de no ser així –va afegir–, algú haurà d’assumir aquesta irresponsabilitat i sens dubte no som nosaltres».

El president de la patronal CEOE, Antonio Garamendi, va advertir al Govern que la negociació «no és un mercadeig» i que s’ha d’estendre el decret actual com està. «Crec que els sindicats opinen igual: una pròrroga és una pròrroga, són 20 minuts més amb les mateixes regles de joc i amb la mateixa pilota, no amb altres regles i una altra pilota», va assenyalar el dirigent de la CEOE hores abans de la reunió que es va fer a la tarda, i va afegir que si no hi ha acord social, el Govern haurà de legislar el que consideri oportú.

Model actual

L’esquema actual dels ertos, el que estarà vigent fins al 31 de maig, estableix una exoneració del 100% de la part patronal de les cotitzacions socials per a les empreses de menys de 50 treballadors que vegin impedida l’activitat en algun dels seus centres de treball per les restriccions administratives per lluitar contra la pandèmia. Per a empreses de més de 50 treballadors aquests ‘ertos d’impediment’ estableixen una exoneració del 90%.

Notícies relacionades

Quan no existeix impediment, sinó limitació d’activitat, l’actual model dels ertos estableix un camí descendent d’exempcions per al període entre febrer i maig. Així, per a empreses de menys de 50 treballadors, es va establir una exoneració del 100% al febrer, del 90% al març, del 85% a l’abril i del 80% al maig. Per a les que tinguin més de 50 empleats, aquests percentatges són del 90%, 80%, 75% i 70%, respectivament.

A més, per als sectors ‘ultraprotegits’ i empreses de la seva cadena de valor hi ha fins al 31 de maig una exoneració del 85% de l’aportació patronal per a firmes amb menys de 50 treballadors i del 75% per a les de més de 50 empleats, tant per a empleats reincorporats com per a suspesos.